НОВИНИ

Оставки заради обществена поръчка в София

Уволнение и оставки в последния ден от работната седмица - депутат, столичен заместник-кмет и висш държавен служител се оказаха под прицел. Същата заплаха тегне и над цялото ръководство на софийското общинско дружество Център за градска мобилност.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 22.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Ето и подробностите по отделните случаи. Тази сутрин премиерът лично поиска оставките на депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и на столичния заместник-кмет Любомир Христов. Причината са съмнения около обществена поръчка, изнесени в разследване на НОВА тв. Става дума за поръчка за спирки на градски транспорт, спечелена от съпруга на Коцева.

Заместник-кметът Христов депозира оставката си веднага. Ирена Коцева първо обяви, че ще я подаде, ако парламентарната група й я поиска, но часове по-късно все пак я депозира.

Съмненията около спечелената поръчка за спирките е заради приятелството между депутата Ирена Коцева и заместник-кмета по транспорта Любомир Христов. Приятелството си не отричат и двамата. Възложител на поръчката е Центърът за градска мобилност. Още сутринта премиерът е поискал оставките.Неговият мотив е, че е предупредил, че ще е безкомпромисен.

Аз лично поисках от госпожа Ирена Коцева да си подаде оставката, защото е недопустимо когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили ДДС, а се карат или така наречения данък уикенд, ако щете от София зам.-кмета да отива в Самоков на гости със служебен автомобил.

Ирена Коцева заяви готовност да подаде оставка веднага.

Ирена Коцева, депутат от ПГ на ГЕРБ: Ще си падам оставката, за да няма и капка съмнение за това, че то ние тук сме маскари, не ние не сме маскари, ние работим честно и добре и разчитам на това да се разбере истината.

След разговора й с председателя на парламентарната група заявката вече не беше толкова категорична.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева. Цялата парламентарна група имат желание, преди да се приеме оставката на Ирена Коцева да бъде направена среща с цялата парламентарна група и това ще бъде направено в първия възможен работен ден.

Все пак по-късно Коцева депозира оставка в парламента. Часове преди нея заместник-кметът на София Любомир Христов придружи оставката си с коментар, че я подава, защото не иска да оставя каквито и да е съмнения в работата на общината.Кметът я прие с благодарност за работата му.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Трябва да кажем, че той няма отношение към конкретния случай, защото не е възложител на обществената поръчка, но в моето разбиране винаги съм казвала, че градът се управлява с доверие и когато е разклатено доверието работата не върви добре.

Фандъкова категорично поиска ръководството на Центъра за градска мобилност да депозира оставките си, а дали ще бъдат приети зависи от резултатите от назначената от нея преди две седмици проверка.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проверката искам да приключи по-бързо, за да разгледаме внимателно случая дали има нарушения или не. Сутринта възложих и външна експертиза по отношение на качеството на изпълнение на тази обществена поръчка .

Премиерът коментира, че вече след оставките всеки има право да защитава тезата си дали е виновен или не. Но партията, парламентарната група и кметът на София не носят вина за техните действия, категоричен е Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромите в Благоевград протестираха срещу подмяната на електромерите им
Ромите в Благоевград протестираха срещу подмяната на електромерите им
Маратон по четене в Кюстендил
Маратон по четене в Кюстендил