Остри реплики между депутатите и взаимни обвинения в популизъм съпътстваха дебатите по второ четене на промените в закона за бюджета, предвиждащи драстично намаляване на държавното финансиране на партиите.

Предложението беше направено от Министерски съвет и предвижда партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Точката влезе като извънредна в днешното заседание и предизвика остър дебат в пленарната зала.

Крум Зарков, БСП: Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество.

От ГЕРБ се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие.

Александър Иванов, ГЕРБ: Министерският съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с визията ви за финансиране на политическите партии.

Въпреки че и от ДПС са категорично против орязването на държавното финансиране на партиите, защото според тях това ще доведе до невъзможност една политическа сила да извършва своята дейност, те продължават да поддържат предложението си за 0 лева партийна субсидия.

Тезата на движението защити народният представител Хамид Хамид, който припомни, че настояването на ДПС включва и въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета.

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Според него отвореното финансиране, което дава възможност на юридическите лица да предоставят средства на партиите, ще доведе единствено до дву- или трипартийна система. „Ще останат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС“, заяви Атанасов и допълни: „Отваряте пътя към това“.

НС гласува на второ четене промените в партийните субсидии

НС гласува на второ четене промените в партийните субсидии

Очаква се днес като извънредна точка в дневния ред на парламента да влезе второто четене на промените в Закона за държавния бюджет, отнасящи се до раз...