НОВИНИ

Остри критики срещу решението на Тръмп за изтегляне на войските на САЩ от Сирия

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американския контингент от Сирия предизвика остри критики. Огромна грешка и изненада за съюзниците - това са сред най-честите коментари на решението, което, според американски медии, е взето в разрез с препоръките на политическите и военните съветници в Белия дом.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 20.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ние спечелихме. Време e за връщане у дома. Те се приготвят. Ще ги видите скоро. Те са истински американски герои. Те са световни герои, защото се биха за нас и победиха "Ислямска държава". Ние сме горди, че направихме всичко това и ще ви кажа - те гледат към нас и няма по-щастливи и по-горди от семействата им заради това, че са направили толкова добро на много хора.

След поредицата съобщения в Туитър от Белия дом разпространиха и видеообръщние на президента Тръмп по темата. В съобщение на Пентагона се казва, че се преминава към следваща фаза на ликвидиране на ИД, но подробности не се оповестяват.

Според американски медии контингентът, който наброява около 2 000 души, ще бъде изтеглен в рамките на следващите 30 дни. Решението предизвика вълна от критики. Изказаха се мнения, че с действията си Вашингтон отстъпват позициите си в региона на Русия, дори на Иран.

;
Боб Коркър, сенатор-републиканец, Тенеси: Това е ужасно за нацията ни. Това е ужасяващо и за съюзниците ни. Както и за Сирийските демократични сили. Трудно ми е да си представя, че който и да било президент ще се събуди и ще вземе такова решение - без да го е обсъдил подробно, без никаква подготовка!
Марко Рубио, сенатор-републиканец, Флорида: За мен решението за оттеглянето на американците от Сирия е колосална грешка. Огромна грешка, която ще има значителни последствия през следващите години и месеци.

Опасенията са, че въпреки че до голяма степен ИД е унищожена, все още има спящи клетки и оттеглянето на американците сега ще им позволи да активизират дейността си.

Говорител на кюрдските сили, на които американците помагат, подчерта, че все още никой не е наясно с параметрите на решението, но не скри изненадата от действията на Тръмп. Русия приветства решението. Според Москва то дава перспектива за политическо уреждане на конфликта в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин ще даде днес традиционната си ежегодна пресконференция
Владимир Путин ще даде днес традиционната си ежегодна пресконференция
Днес е Игнажден
Днес е Игнажден