НОВИНИ

Остри реакции след безпрецедентното поведение на политик в "Референдум"

Ръководството на БНТ, журналисти и Съветът за електронни медии с остра реакция срещу поведението на един от участниците в дебата на предаването "Референдум" снощи. Той погази регламента на предаването и то беше временно прекъснато. Този вторник "Референдум" трябваше да бъде посветен на предстоящите местни избори. Темата и гостите бяха съобразени със споразумението, което БНТ подписа с участниците в изборите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:01, 02.10.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За 38 минути - ефирът на БНТ и предаването "Референдум" беше периодично завладяван от един участник в дебата за местните избори. Обидни квалификации по адрес на политически опоненти, незачитане на споразумението между БНТ и политическите сили и накърняване на достойнството на водещата Добрина Чешмеджиева и на обществената телевизия - на това станаха свидетели зрителите на БНТ снощи. Поради тази причина за първи път живото излъчване на предаването "Референдум" беше временно спряно, докато ситуацията бъде овладяна. Реакцията на ръководството на телевизията беше мигновена.

Тя заклейми поведението на един от участниците в дебата.



;

Съветът за електронни медии разгледа като първа, извънредна точка случилото се в предаването "Референдум" и го определи като недопустимо. От Регулатора са категорични, че екипът на БНТ е реагирал професионално.


;

Реакция имаше и от ЦИК.

В ЦИК днес са постъпили 3 сигнала. След като са били разгледани заключението е, че има нарушение.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: ЦИК прие решение, с което установи нарушения по отношение на г-н Волен Сидеров като председател на партия Атака и представляващ предизборния щаб и кандидат за кмет за извършено нарушение на добрите нрави, честта и засягане на честта и достойнството на други кандидати. Предвиденият от изборния кодекс в чл. 480 санкция е от 2 500 до 5 000 лева, вече при повторно достига и до 15 000 лева. Вече преценката от тук нататък е на БНТ дали да прекрати по отношение на даден участник или не споразумението.

От асоциацията на Европейските журналисти изразиха солидарност с екипа на "Референдум" и журналистите от обществената телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Има нарушение по казуса Референдум
ЦИК: Има нарушение по казуса "Референдум"
НС отхвърли предложението премиерът да идва на блиц контрол всеки месец
НС отхвърли предложението премиерът да идва на блиц контрол всеки месец