Ръководството на БНТ, журналисти и Съветът за електронни медии с остра реакция срещу поведението на един от участниците в дебата на предаването "Референдум" снощи. Той погази регламента на предаването и то беше временно прекъснато. Този вторник "Референдум" трябваше да бъде посветен на предстоящите местни избори. Темата и гостите бяха съобразени със споразумението, което БНТ подписа с участниците в изборите.

За 38 минути - ефирът на БНТ и предаването "Референдум" беше периодично завладяван от един участник в дебата за местните избори. Обидни квалификации по адрес на политически опоненти, незачитане на споразумението между БНТ и политическите сили и накърняване на достойнството на водещата Добрина Чешмеджиева и на обществената телевизия - на това станаха свидетели зрителите на БНТ снощи. Поради тази причина за първи път живото излъчване на предаването "Референдум" беше временно спряно, докато ситуацията бъде овладяна. Реакцията на ръководството на телевизията беше мигновена.

Тя заклейми поведението на един от участниците в дебата.БНТ заклейми грубото незачитане на предизборното споразумение

БНТ заклейми грубото незачитане на предизборното споразумение

Ръководството на БНТ излезе с декларация, след като снощи регламентът на предаването "Референдум" беше погазен от участник в него, а то беше временно...

Съветът за електронни медии разгледа като първа, извънредна точка случилото се в предаването "Референдум" и го определи като недопустимо. От Регулатора са категорични, че екипът на БНТ е реагирал професионално.


СЕМ определи като недопустимо случилото се в предаването "Референдум"

СЕМ определи като недопустимо случилото се в предаването "Референдум"

Съветът за електронни медии разгледа като първа извънредна точка случилото се в предаването "Референдум" и го определи като недопустимо. От Регулатора...

Реакция имаше и от ЦИК.

В ЦИК днес са постъпили 3 сигнала. След като са били разгледани заключението е, че има нарушение.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: ЦИК прие решение, с което установи нарушения по отношение на г-н Волен Сидеров като председател на партия Атака и представляващ предизборния щаб и кандидат за кмет за извършено нарушение на добрите нрави, честта и засягане на честта и достойнството на други кандидати. Предвиденият от изборния кодекс в чл. 480 санкция е от 2 500 до 5 000 лева, вече при повторно достига и до 15 000 лева. Вече преценката от тук нататък е на БНТ дали да прекрати по отношение на даден участник или не споразумението.

От асоциацията на Европейските журналисти изразиха солидарност с екипа на "Референдум" и журналистите от обществената телевизия.