НОВИНИ

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу джамии в петък. Така започнаха погребенията на жертвите в новозеландския град. В същото време коментарите на турския президент Реджеп Ердоган по повод нападението в Крайстчърч предизвикаха гневна реакция в Австралия и Нова Зеландия, а австралийският премиер отказа да приеме извиненията на Анкара.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:57, 20.03.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Баща и син - на 44 и на 16 години, избягали от войната в Сирия и дошли в града преди година, бяха първите жертви на стрелбата, погребани в Крайстчърч. Погребенията се забавиха заради процеса по идентифициране на убитите, обясниха властите.

В същото време премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че външният министър ще отпътува за Анкара, за да изясни очи в очи въпроса за коментарите на турския президент.

На предизборен митинг преди предстоящите в края на месеца местни избори, Ердоган обяви, че Нова Зеландия трябва да върне смъртното наказание, за да накаже нападателя от Крайстчърч, а ако той не бъдел наказан подобаващо, Турция знаела как да го накара да плати за стореното. Турският президент намеси и операцията при Галиполи през Първата световна война, в която участват австралийски и новозеландски военни.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Вашите деди дойдоха тук и видяха, че ние сме тук, някои се върнаха на крака, някои - в ковчези. Ако дойдете със същите намерения, винаги сте добре дошли. Не се съмнявайте, че ще ви изпратим обратно като вашите деди.

След изказването на Реджеп Ердоган в Канбера австралийският премиер Скот Морисън извика посланика на Турция, но отказа да приеме извиненията на Анкара и обяснението, че думите са казани в предизборен контекст.

Скот Морисън, министър - председател на Австралия: Смятам коментарите на турския президент Ердоган за крайно обидни за австралийците и твърде безразсъдни в много чувствителна обстановка.

Австралийският премиер изтъкна, че макар и нападението да е извършено от австралиец, то е било осъдено най- остро от всички австралийци и не представя по никакъв начин техните възгледи и ценности. Морисън заяви, че ще изчака реакцията на турското правителство и ще обмисли последващите действия, но по думите му, всички варианти остават на масата.

Хиляди австралийци пътуват всяка година до Турция за честванията на годишнината от битката при Галиполи. По - късно се очаква разговор между първите дипломати на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей пише до Съвета на ЕС за отлагане на Брекзит
Тереза Мей пише до Съвета на ЕС за отлагане на Брекзит
Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК
Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК