БСП и ГЕРБ размениха остри реплики чрез декларации в пленарната зала. Поводът за напрежението между управляващи и опозиция се оказа изказването на външния министър на Холандия във връзка с членството ни в Шенген и доклада на ЕК за България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова остро разкритикува управляващите не само заради ниските доходи и социалното неравенство. Според нея грешките на кабинета са констатирани и от Европа.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП - За България": Вчера правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България, получи два много звучни европейски шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция - директно и открито.

От името на парламентарната група на ГЕРБ Георги Марков посъветва БСП да не дава за пример Холандия, която, според него, има проблеми със сигурността и правосъдието.

Георги Марков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Обидни са изказванията вчера на външния министър на Холандия. Размахва пръст и ни учи. Аз съм много обезпокоен и за холандското правосъдие, за холандския народ. Защото в България нито един не се е намерил терорист да стреля с автомат като в град Утрех.

Според БСП второ доказателство за лошото управление на държавата, е вчерашният доклад на ЕК, визиращ корупцията, контрабандата и бедността като основни проблеми. По този повод лидерът на левицата се обърна задочно към премиера.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП - За България": Г-н Борисов и днес не намери кураж да премине през тази врата и да застане пред нас. Аз съжалявам, че не го направи, защото тези неща щях да му ги кажа в очите. И да искаме отговори. Уважаеми г-н Борисов, защото за 10 години управление на България докарахте държавата до това състояние. И това не е оценка на българските социалисти, а на вашите партньори в Европа.

От ГЕРБ опровергаха левицата с примери.

Георги Марков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Ангела Меркел - канцлерът на Германия, каза "Благодаря на Борсов. Данке, че придвижи Западаните Балкани към ЕС". Какво казва Ципрас? Казва "Бойко, ти можеш и ООН-то да ръководиш!".Албанският премиер "Ти си Меркел на Балканите".

В заключение Георги Марков посъветва левицата да не напуска повече парламента, защото той ще изкара пълния си мандат.