Остри реплики между писателя Стефан Цанев и министъра на културата Вежди Рашидов.

В отворено писмо до Рашидов Цанев написа, че отказва да приеме най-висшето държавно отличие на Министерството - "Златен век". Причината - с ордена е награден и бившият директор на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. По думите на писателя Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви са хора на изкуството.

Министърът на културата отговори с писмо, в което честити на Цанев 80-годишния му юбилей и изразява дълбокото си уважение към него. Рашидов припомня, че отличието на Димитър Иванов е присъдено след предложение на музеи и университети и казва, че би могъл да направи дълъг списък на раздаваните награди на доносници на ДС, които "днес са ревностни демократи". Все още отличието за Стефан Цанев не е подписано, защото предложението за него не е получено, пояснява Рашидов."Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", пише Цанев.

"За раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. "Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. "