НОВИНИ

Остри спорове на втория дебат преди изборите във Франция

Темата "Европейски съюз" предизвика ожесточени спорове във втория телевизионен дебат между 11-те кандидати на президентските избори във Франция. Лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен попадна под обстрела на своите конкуренти, след като се обяви за излизане от еврозоната и възстановяване на контрола по границите на страната.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
07:20, 05.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати. Центристът Еманюел Макрон се обяви за засилване на европейското изграждане. Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон призова за преразглеждане на европейските договори.

Републиканският кандидат Франсоа Фийон заяви, че Франция се нуждае от Европа особено когато става въпрос за конкуренцията, идваща от Съединените щати и Китай.

Кандидатката на крайната десница Марин льо Пен обаче поиска излизане на Франция от Европейския съюз, следвайки примера на Великобритания и незабавно излизане от еврото.

Марин Льо Пен, кандидат-президент на "Национален фронт": Искам да върна обратно гласа на хората. Искам френският народ да получи парите си обратно. Искам да поправя Франция, а за да стане това, трябва да имам ясен и точен манифест.

Макрон и Льо Пен, които са двамата основни фаворити на изборите, не успяха да постигнат съгласие и по въпроса за борбата с безработицата, която вече достигна 10 %.

Макрон се обяви за намаляване на данъците за бизнеса и насърчаване на преговорите между синдикати и работодатели, докато Льо Пен поиска данък върху бизнеса, наемащ чуждестранни работници.

Техният спор продължи с обвинението на Макрон към Льо Пен, че нейните предложения за въвеждане на високи митнически тарифи за вносни стоки е рецепта за "икономическа война".

Еманюел Макрон, независим кандидат-президент: Г-жа Льо Пен твърди, че ще се отърве от всичко и ще обложи с данък френските работници. Направо страхотно. Погледнете износа на фермерите ни - 40-процента от млякото отива към Европа, плодовете и зеленчуците също масово се изнасят. Как ще обясните на работниците в тези сектори, че ще затворите границите, но ще продължите вноса от Европа.

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон от своя страна заяви, че Евросъюзът трябва да се съсредоточи на данъчните реформи с цел превръщането на еврото в една от основните международни резервни валути, която да стане алтернативна на долара и китайския юан.

Той подчерта, че Франция трябва да запази мястото си в Съюза, който обаче се нуждае от кардинални реформи за по-нататъшното си съществуване.

Президентските избори във Франция ще се състоят в два тура на 23-ти април и 7-ми май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална полиция: Телефонни измами се извършват и от затвора
Национална полиция: Телефонни измами се извършват и от затвора
До 2050 година всеки втори европеец ще страда от алергия
До 2050 година всеки втори европеец ще страда от алергия