НОВИНИ

Осуетиха покушение срещу семейството на Ердоган

Покушение срещу семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, готвено от кюрдска групировка, е било осуетено от турските власти, пише тази сутрин турският в. "Сабах". Планът за атентата бил подготвян от групировка, смятана за подизпълнител на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а негова мишена били хора от най-близкото обкръжение на Ердоган.

bnt avatar logo
от БТА
10:08, 15.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Плановете излезли наяве с разбиването на клетка на Ястреби за свобода на Кюрдистан - поставена извън закона организация, свързана с ПКК. При разследването е установено, че групата готвела покушение по-специално срещу синовете на Ердоган Ахмет Бурак Ердоган и Билял Ердоган и срещу зетьовете му - министъра на енергетиката Берат Албайрак и Селчук Байрактар, а така също и срещу Серхат Албайрак, заместник-директор на медийната компания Туркуваз медия.

В иззетите документи е бил разчетен шифър с букви на кирилица, при което били разкрити плановете на терористите да убият близките на Ердоган.

"Сабах" посочва, че същата група е отговорна и за атентат през декември 2016 г., при който 46 души бяха убити, а над двеста ранени при две самоубийствени бомбени нападения край стадион Водафон Арена в Истанбул.

Именно у сочената като главен организатор на този атентат и ръководна фигура в клетката на ТАК Зозан Кутум са били открити кодираните планове за покушението срещу семейството на президента. (От приложените снимки на иззетия текст се вижда, че не става въпрос за съвременния вариант на кирилицата, бел.ред.)

Същата клетка е заподозряна и за други смъртоносни атентати в миналото, пише още "Сабах". Тя се е състояла от 52-ма души. Всички те са задържани с изключение само на петима. При извършените обиски в домовете на заподозрените са били намерени експлозиви, оръжия и други материали, използвани за направата на взривни устройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български моряци са спасили екипаж на потъващ кораб в Мексиканския залив
Български моряци са спасили екипаж на потъващ кораб в Мексиканския залив
Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС
Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС