НОВИНИ

Осветиха нов православен храм в Русе

Патриарх Неофит, който пристигна за откриването на църквата, заяви, че Русе и Светата ни църква заслужават този успех. На церемонията по откриването на новопостроения храм присъстват много русенци и официални гости. За нея пристигне и премиерът Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:35, 10.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
осветиха нов православен храм русе

По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града. Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим.

Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението "Всех Святих", като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма "Всех Святих" на Русенската митрополия - в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лв. за довършването на църквата.

Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение са духовници от Русия, Румъния и България. Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябваше да бъдат осветени.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниско заплащане на труда в Кюстендил
Ниско заплащане на труда в Кюстендил
Жертвите от труса в Мексико достигнаха 90
Жертвите от труса в Мексико достигнаха 90