НОВИНИ

Осветиха паметник на Васил Левски във Военната академия в София

На тържествена церемония във Военна академия „Георги Раковски“ беше осветен паметник на Васил Левски, но мемориалът беше официално открит през ноември миналата година. Събитието е част от честванията по случай 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. На церемонията присъства президентът Румен Радев, депутати, министри, кметът на София Йорданка Фандъкова и много граждани.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:09, 14.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Идеята да бъде открит паметник на Васил Левски в двора на Военната академия „Георги Раковски“ се ражда още през 2011-а година. Благодарение на инициативен комитет на военно-патриотични организации с подкрепата на Столичната община и дарения от хората паметникът е завършен в края на миналата година.

Михо Михов, председател на Организационния комитет за изграждане на паметника: Инициативният и Организационният комитет решихме да съберем тези двама титани на националната ни революция. От едната страна Раковски, тук ние сме пред паметника на Левски.
Емил Кузманов, секретар на Организационния комитет: Паметникът беше открит на 26-и ноември 2016 г., благодарение на онези, чиито сърца е докоснало делото на Васил Левски.

БТА

Паметникът е знак за идните поколения, че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее, отбеляза в словото си президентът Радев.

Румен Радев, Президент на Република България: Левски е явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски смущава и вдъхновява.

Левски е недостижим, но ако успеем във всекидневието си да следваме начина, по който той е живял - смирено и отговорно, промяната ще е видна. В това вярват родствениците на Апостола - Христина Богданова и Михаил Ангелов.

Христина Богданова, родственица на Васил Левски: С всяка една своя дума е дал толкова много за нас да пораснем като нация, като народ, като самочувствие. Няма как това да не ни обединява и днес. И всъщност това, което лично мен много ме вълнува е, че и тогава, и днес той продължава да ни обединява.
Михаил Ангелов, родственик на Васил Левски: Своеобразен водач на хората и аз бих искал да мога да съм достатъчно смислен човек, че да мога да вдъхновя някого да направи нещо значимо.

В двора на Военната академия прозчува и една от любимите песни на Апостола на свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Радев увери, че телефон 112 ще работи без проблеми
Министър Радев увери, че телефон 112 ще работи без проблеми
България със златен и 3 бронзови медала от Олимпиадата по химия в Тайланд
България със златен и 3 бронзови медала от Олимпиадата по химия в Тайланд