НОВИНИ

Освиркаха Найджъл Фараж в Европарламента

Саркастични реплики и остри нападки в Eвропарламента. Евродепутатите освиркаха Найджъл Фараж, който водеше кампанията за напускането на ЕС от Великобритания, още преди той да е започнал своето слово на извънредната сесия, посветена на британския референдум. Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която настоява Великобритания незабавно да задейства клаузата за излизане от ЕС, предвидена в Лисабонския договор. Дебатът в пленарната зала беше по-разгорещен от всякога. Тоня Димитрова обобщава.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:25, 28.06.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Извънредната сесия на Европарламента започна с целувка, не между кой да е, а между председателят на Европейскат комисия Жан-Клод Юнкер и британския евродепутат Найджъл Фараж.

Само минути по-късно започна размяна на горчиви реплики, освиркване и ръкопляскане, изричане на болезнени истини. Героите на словесната престрелка - отново Юнкер и Фараж.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: За последен път ръкопляскате в тази зала... И в известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борихте за излизане, британският народ гласува против членството в Евросъюза, защо сте тук?

Още при откриването на сесията Жан-Клод Юнкер призова Великобритания да изясни позицията си за прекратяване на членството възможно най-скоро.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Не можем да си позволим дълъг период на несигурност. За разлика от други аз не съм роб на финансови пазари, но ги наблюдавам и виждаме показателите, че проблемът е глобален. Искам Великобритания да изясни позицията си и да няма възможност за тайни преговори при закрити врата в опушени от цигарен дим стаи между британските представители, националните правителства, еврокомисари.

Юнкер заяви, че волята на британците трябва да бъде уважавана и получи ръкопляскане от лагера на Найджъл Фараж. Британският евродепутат обаче получи освирквания.

Найджъл Фараж - евродепутат от "Европа на свободата и демокрацията": Великобритания ще бъде ваш приятел, ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим с вас, ще бъдем вашият най-добър приятел в света. Но за да го направим позволете ни да си тръгнем и да преследваме нашите световни амбиции и бъдеще. Благодаря ви!



;

Последваха емоционални изказвания "за" и "против" британското решение.

Ги Ферховстад - лидер на АЛДЕ: Това, което прави толкова трудно приемането на резултата от референдума е начинът, по който беше постигнат - абсолютно негативната кампания, плакати на г-н Фараж, показващи бежанци като нацистка пропаганда.
Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: Скъпи колеги, защо се разстройвате? Вижте колко е красива историята, когато свободата тържествува и волята на хората движи нещата напред. Великобритания напуска и това е може би най-важното историческо събитие на континента от падането на Берлинската стена, то е сигнал за свобода към целия свят, повик на любовта на един народ към родината му.


Вижте резюме от дебата във видеото на EuroparlTV.

;
;

Бележка: ако е необходимо изберете надписи на български от долния ляв ъгъл на видеоплеъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоша видимост на републикански път заради крайпътна растителност
Лоша видимост на републикански път заради крайпътна растителност
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Уроци по гайда, защо не?
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Уроци по гайда, защо не?