НОВИНИ

Министерството на правосъдието спря проекта за забрана на гласуването в чужбина

Министерството на правосъдието сваля Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство от обществено обсъждане, заради констатирани от служебния министър на правосъдието Мария Павлова несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

bnt avatar logo
от Фокус
14:16, 05.04.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
министерството правосъдието спря проекта забрана гласуването чужбина

Министър Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието.

Министерството счита, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз.

Проектът имаше за цел да забрани гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкровището от Надсентмиклош гостува за първи път в София
Съкровището от Надсентмиклош гостува за първи път в София
Окръжният съд-Пазарджик измени мярката на Ахмед Муса Ахмед в домашен арест
Окръжният съд-Пазарджик измени мярката на Ахмед Муса Ахмед в "домашен арест"