НОВИНИ

Освободиха Манол Пейков от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“

Днес Общинският съвет на Пловдив освободи издателя Манол Пейков от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019” заради предположения за конфликт на интереси. 33 от общинските съветници са подкрепили решението, като в гласуването не е участвала групата на БСП. По-късно днес, от Управителния съвет на фондацията настояха да се преразгледа решението на Общинския съвет. В специална декларация се посочва, че Манол Пейков никога не се е възползвал от средства, които организацията отпуска.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:20, 18.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Книга с антропологично проучване по проект „Махалата” от програмата „Пловдив 2019” предизвика отстраняването на Манол Пейков от управителния съвет на фондацията. Според членовете на Управителния съвет от самото начало издателят е заявил, че ще финансира със собствени средства отпечатването. Това обаче не става ясно от протокола от заседанието на Управителния съвет, представен на общинските съветници.

Ангел Иванов - общински съветник от БСП
"В протокола не е посочено, че той ще го издаде за собствена сметка."

Иванов е категоричен, че само е задал въпрос има ли конфликт на интереси и не е искал изключването на Пейков от Управителния съвет. Това обаче е направил Гошо Къчков от ГЕРБ.

Гошо Къчков – общински съветник от ГЕРБ
"Стана спонтанно, не е било планирано, аз не съм човекът, който да казва дали има конфликт на интереси. Това, което чух, не ми харесва."

Самият Манол Пейков не скри огорчението си, че след 4 годишна работа за каузата Пловдив Европейска столица на културата, е отстранен по този начин.

Манол Пейков
"От първия ден, в който аз съм постъпил в тази фондация, ми е ясно, че пари от нея не мога да взема по никакъв проект."

Проектът „Махалата” е част от апликационната книга, с която Пловдив спечели.

Манол Пейков
"Аз казах: "Хора, дайте това нещо да го превърнем в книга. Готов съм да застана зад него със собствен ресурс. Ресурс означава творчески, технически и финансов ресурс. Нямаме подписан договор, нито са дадени пари, нито са взети – става въпрос само за намерения."

Именно такова е решението на Управителния съвет – да възложи на Манол Пейков да проведе среща с антропологичния екип, за да изяснят концепцията на книгата, става още ясно от протокола от заседанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ възобнови поръчката за изграждане на електронна система за тол такси
АПИ възобнови поръчката за изграждане на електронна система за тол такси
Кола се вряза в минувачи в Ню Йорк
Кола се вряза в минувачи в Ню Йорк