Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе освободен от ареста след часове, прекарани в разпит във връзка с криминално разследване относно награждаването на Катар с домакинство на Мондиал 2022. Бившата легенда на Франция, който бе шеф на УЕФА между 2007-2015, бе задържан във вторник от френската антикорупционна полиция, която разследва случай на корупция с осигуряването на домакинство на Катар от 2010 за Световното първенство след три години.

© БГНЕС

63-годишният Платини отрече да е участвал в корупция на излизане от офиса на полицията в Нантер в западните предградия на Париж.

„Беше дълго, но имайки предвид броя въпроси, това не бе изненада – разпитваха ме за Евро 2016, Световното в Русия, това в Катар, ФИФА“, разкри той пред медиите.

Службата на френската прокуратура за финансови престъпления започна предварително разследване през 2016 по подозрение в корупция около вота в полза на Катар и осигуреното домакинство на Мондиал 2018 на Русия.

Според Сеп Блатер, който бе президент на ФИФА по онова време, Катар печели правата на домакин след сделка с Франция, която е нарушила собствената „дипломатична уговорка“ на ФИФА, при която Русия е домакин на Световното през 2018, а САЩ четири години по-късно.

Френското разследване сега се фокусира върху предполагаема интервенция от страна на бившия президент на Франция Никола Саркози. Според списание „France Football“, на 23 ноември 2010 година в Париж се е провела тайна среща между Саркози, тогавашния принц на Катар (сега емир) Тамим бин Хамад ал-Тани и Платини, който по онова време бе едновременно президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА.

След малко повече от седмица, ФИФА награди Катар с домакинство на Мондиал 2022.

Платини отхвърли обвиненията на Блатер, наричайки ги „долни лъжи“ и отрече да е бил повлиян от президента Саркози. Самият Блатер заяви за АФП, че е бил „изненадан“ от това, че Платини е бил разпитан от полицията, добавяйки, че това „няма да му помогне“ няколко месеца преди края на наказанието му.