НОВИНИ

Освободиха младата жена, заснета с къса пола в Саудитска Арабия

Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо селище в Саудитска Арабия, облечена с къса пола, беше освободена, без да ѝ бъдат предявени обвинения, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Полицията е освободи жената тази вечер и прокуратурата е приключила случая, съобщи министерството на информацията. След остри реакции в социалните мрежи младата жена беше арестувана по обвинение, че е била облечена „нескромно“. Граждани заявиха, че тя е проявила незачитане на консервативните ислямски правила за обличане, приети в кралството.

bnt avatar logo
от БТА
19:56, 19.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
освободиха младата жена заснета къса пола саудитска арабия

Във видеозаписа, разпространен в социалната мрежа Снапчат през уикенда се виждаше как тя се разхожда с къса пола и къса тениска в историческата крепост в Ушайкер, село на 200 км. северозападно от столицата Рияд. Министерството съобщи, че жената е признала, че се е разхождала незабулена в историческия обект, но е заявила, че записът е бил пуснат без нейно съгласие.

В Саудитска Арабия жените са длъжни да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба - абая, която ги покрива от главата до петите. Освен това те нямат право да шофират и имат нужда от съгласието на настойник мъж, за да работят, учат или пътуват в чужбина, припомня АФП. Правилата за облеклото важат и за чужденките.

;

Освобождаването на жената беше една от редките победи на защитниците на правата на жените в Саудитска Арабия, които разкритикуваха осъдителните обществени реакции. Освобождаването ѝ без обвинение също е необичайно, подчертава Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия извършва съдебни реформи. Миналия месец крал Салман обяви, че прокуратурата ще бъде извадена от системата на вътрешното министерство и ще се подчинява пряко на монарха. Като част от промените беше назначен и нов главен прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставки във фондация Пловдив 2019
Оставки във фондация "Пловдив 2019"
На протест срещу безразсъдното шофиране
На протест срещу безразсъдното шофиране