НОВИНИ

Освободиха от ареста обвиняемия за хакерската атака срещу НАП

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ спрямо Кристиян Бойков, обвинен в компютърно престъпление и го освободи от ареста, съобщиха от ведомството.

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 18.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
освободиха ареста обвиняемия хакерската атака нап

Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърно престъпление 20-годишен мъж и разпореди незабавното му освобождаване.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК. Установено е, че Бойков в неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на Бойков, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК/ лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски
България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски
Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек
Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек