Районният съд в Пазарджик освободи от ареста чичото на детето, убито от питбул в село Мокрище, без да наложи никаква мярка за неотклонение. 35-годишният Димитър Михайлов, който е собственик на кучето, беше привлечен като обвиняем за това, че не е положил достатъчно грижи за кучето и то е нахапало до смърт тригодишния Тошко на 29 януари.

Мокрище, Пазарджик

Районна прокуратура - Пазарджик поиска постоянна мярка "Задържане под стража" за 35-годишния Димитър Михайлов.

Петя Ташкова, наблюдаващ прокурор: "Има доказателства, че кучето не е достатъчно хранено, не е в състоянието, в което е било, когато обвиняемият е станал собственик. Нарушен е законът за ветеринаромедицинската дейност от гледна точка на храна, разходки, лично пространство. Реално и това е нарушението, което е повдигнато като обвинение – неоказване на грижа за гръбначно животно, което е довело до агресивна проява."

Собственикът на кучето отрече то да е било агресивно и недохранено.

Димитър Михайлов: "Кучето, откакто го гледам, година може би, досега не е имало такива инциденти."

Близки и приятели на задържания също потвърдиха, че кучето не е налитало на хора, но малкият Тошко най-вероятно го е дразнил или ударил с пръчка.

"Tой не е виновен. Kъде е била през това време бабата, където се е подписала за това дете да отиде само при кучето. Pредупредили сме ги милион пъти това дете да не го пускат."

Съдия Красимир Лесенски прецени, че 35-годишният мъж е нямало как, докато е бил на работа, да осигури пряк надзор над питбула. Затова не му наложи мярка за неотклонение и разпореди освобождаването му от ареста.