Районната прокуратура в Горна Оряховица разследва изборна търговия. Заподозрените за търговия с гласове в Лясковец и района - мъж и жена - не са задържани. Срещу тях няма повдигнати обвинения, казаха за "По света и у нас" от прокуратурата. Разследващите разпитват хората, чиито имена фигурират в списъците, открити в колата на заподозрения при рутинна проверка в петък вечерта.

Върбан Спасов и приятелка му обяснили на полицаите, че намерените в колата списъци с подробни лични данни на около 100 жители на община Лясковец са всъщност на техните гости, които ще канят на голямо семейно тържество. След разпита, двамата били освободени, защото разследващите не открили агитационни материали и пари в колата и последвалия обиск в жилището им. Върбан Спасов е от известната ромска фамилия Манджите в Лясковец. Днес го потърсихме в семейната къща, там обаче ни посрещна дядо му. Той каза, че близо 40 души са готови да гласуват за определен кандидат за кмет.

Пари не вземаме, не се занимаваме с пари, дава ни работа, може да снимате обектите. Никой не отива да гласува без пари. И вие намерете пари, дайте ми 100 лева, ако искате да стане министър ще гласувам за вас. Гладът е по-силен от тока, това е...

В откритите списъци фигурират адреси на хора от няколко села в община Лясковец. В ромската махала в Добри дял твърдят, че за тези избори търговци на гласове не са минавали.

Минаваха други години, предлагаха пари, не съм вземала и не съм питала никого.
Друг път минават, ама за сега още не са минавали.

За търговия с гласове законът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лв.