Срещу 9 милиона евро бившият шеф на Нисан беше пуснат под гаранция. Карлос Гон, който доскоро беше един от най-влиятелните хора в автомобилната индустрия, беше в предварителния арест 108 дни. Автомобилният магнат е обвинен в парични измами и ако бъде признат за виновен, може да получи 15-годишна присъда.

Доскоро Карлос Гон управляваше империя с 470 000 служители, която годишно продаваше около 10 млн. автомобила. Последните три месеца той прекара в малка килия без отопление.

До процеса Гон няма право да напуска Япония. Домът му ще бъде наблюдаван с камери. Карлос Гон няма право да ползва интернет. Има ограничения и за разговорите му по телефона.

Карлос Гон е обвинен,че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си с години, и че прехвърлял загуби от лични инвестиции на Нисан. Миналия месец той нае за защитата си един от най-добрите адвокати в Япония, известен с прякора „Бръснача“.

Карлос Гон изгуби и последния си висок пост

Карлос Гон изгуби и последния си висок пост

Управителният съвет на японската група "Мицубиши мотърс" отстрани Карлос Гон от председателския пост, който той изгуби и в "Нисан". Гон е задържан под...

Гон не се признава за виновен. За много японци той остава спасителят на „Нисан“, който измъкна компанията от фалита.

Неясна остава съдбата на автомобилното обединение, което Гон създаде. Заради скандала през последните месеци акциите на концерна на няколко пъти поевтиняваха, но големи сътресения нямаше. От „Нисан“ искат отслабване на връзките.

Дори от ареста Гон не спираше да призовава съюзът да се запази. Трите компании вече го отстраниха от председателските постове. Гон продължава да е в Управителния съвет на „Нисан“. До началото на април, когато Гон ще бъде заменен.

Арестуваха шефа на "Нисан"

Арестуваха шефа на "Нисан"

Сериозен удар за "Нисан". Токийската прокуратура арестува шефа на компанията Карлос Гон, както и члена на съвета на директорите Грег Кели. Обвиненията...