НОВИНИ

Освободиха под гаранция бившия шеф на „Нисан“

Срещу 9 милиона евро бившият шеф на Нисан беше пуснат под гаранция. Карлос Гон, който доскоро беше един от най-влиятелните хора в автомобилната индустрия, беше в предварителния арест 108 дни. Автомобилният магнат е обвинен в парични измами и ако бъде признат за виновен, може да получи 15-годишна присъда.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:13, 06.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Доскоро Карлос Гон управляваше империя с 470 000 служители, която годишно продаваше около 10 млн. автомобила. Последните три месеца той прекара в малка килия без отопление.

До процеса Гон няма право да напуска Япония. Домът му ще бъде наблюдаван с камери. Карлос Гон няма право да ползва интернет. Има ограничения и за разговорите му по телефона.

Карлос Гон е обвинен,че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си с години, и че прехвърлял загуби от лични инвестиции на Нисан. Миналия месец той нае за защитата си един от най-добрите адвокати в Япония, известен с прякора „Бръснача“.

;

Гон не се признава за виновен. За много японци той остава спасителят на „Нисан“, който измъкна компанията от фалита.

Неясна остава съдбата на автомобилното обединение, което Гон създаде. Заради скандала през последните месеци акциите на концерна на няколко пъти поевтиняваха, но големи сътресения нямаше. От „Нисан“ искат отслабване на връзките.

Дори от ареста Гон не спираше да призовава съюзът да се запази. Трите компании вече го отстраниха от председателските постове. Гон продължава да е в Управителния съвет на „Нисан“. До началото на април, когато Гон ще бъде заменен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските надзиратели протестират заради нападение над техни колеги
Френските надзиратели протестират заради нападение над техни колеги
Стойчо Стоев беше представен като треньор на Лудогорец
Стойчо Стоев беше представен като треньор на Лудогорец