НОВИНИ

От 1 февруари започва строителството на метростанцията на бул. "Владимир Вазов"

От 1 февруари започва строителството на метростанцията на бул. "Владимир Вазов". В момента тя е в процес на проектиране. Това съобщи днес пред журналисти в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова.

февруари започва строителството метростанцията бул владимир вазов
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 23.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Тя посочи, че от януари започва работата в някои от новите участъци на третия лъч на метрото. Вече са изкопани 85 метра от тунела от "Малък градски театър" към бул. "Владимир Вазов". От 15 януари ще започне работа по организацията на движението в района на станцията на бул. "Владимир Вазов", информира кметът. Тя каза, че ще се работи в едното платно по метростанцията, в другото платно двупосочно ще се движат всички превозни средства, включително и тролеите. Затова най-напред ще започне преместването на тролейбусната мрежа, за да може да се осигури движението там, каза кметът.

Фандъкова съобщи, че от февруари се очаква да започне подготовката за изграждането на четирите метростанции от "Овча купел" до "Горна баня". Стартът на същинското строителство на станциите ще бъде в края на март - началото на април. Кметът подчерта, че спазването на графиците е много важно, заради заложените срокове, според които работата по петте метростанции трябва да приключи през август 2019 г., докогато трябва да са завършени всички участъци на третата линия на метрото, а именно - 12 км и 12 метростанции.

Столичният кмет припомни, че в "Горна баня" ще има съвместна спирка на метрото и влака, което представлява свързаност на различните транспортни средства - т.нар. интермодалност. Кметът Фандъкова съобщи, че се планира на последната спирка в "Горна баня" да има и буферен паркинг.

Влаковете за третата линия на метрото се произвеждат, очаква се да започнат да пристигат през есента на 2018 г., информира столичният кмет. Тя припомни, че те ще бъдат марка "Сименс", с възможност за работа на автоматичен режим, въпреки че ще бъдат управлявани от машинисти. Кметът припомни и за прозрачните стени, високи 1,5 м, които ще обезопасяват метростанциите от релсовия път. Те ще се отварят, когато влакът е пристигнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръст от пет български града ще стои в основата на паметник на Антарктида
Пръст от пет български града ще стои в основата на паметник на Антарктида
Владимир Путин: Законните права на кюрдите в Ирак ще бъдат гарантирани
Владимир Путин: Законните права на кюрдите в Ирак ще бъдат гарантирани