Забранява се вдигането на шум между 14 и 16 часа и между 23 вечерта и 8 сутринта. Тези разпоредби прие днес окончателно Народното събрание. Ограниченията важат за всички дни от седмицата и ще се прилагат в цялата страна. Полицията вече ще може да затваря шумни заведения, без да изчаква становището на други институции.

Тишината и спокойствието трябва да властват в България в следобедните часове за почивка и през нощта. Забраната за вдигане на шум се отнася както за работата на заведенията, така и за строителните дейности. Гражданите също така не бива да нарушават почивката на своите съседи. Депутати сериозно повишиха глобите, като за физически лица те започват от 500 лева, а при рецидив може да достигнат до 6 хиляди лева.

За юридически лица финансовите наказания са минимум три хиляди лева и при повторно нарушение може да достигнат до 12 хиляди лева.

Като основен поборник за спокойствието по курортите Валери Симеонов от Обединени патриоти отчете, че приетият днес закон е един от малкото в Европа.

Валери Симеонов, председател на НФСБ, ПГ на Обединени патриоти: Ние допринасяме изключително много за превръщането на България в една държава флагман бих казал в борбата с това вредно явление, държава, която може да даде пример в това отношение.
Валери Симеонов за акция "Шум": Целта не беше да си правя реклама

Валери Симеонов за акция "Шум": Целта не беше да си правя реклама

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че институциите не се чувстват сигурни при проверките по морето и затова се е включил в тях, за да покаже, че дър...

От БСП имат определени резерви относно ефективността на закона.

Христо Проданов, ПГ БСП за България: Полицията не може да се справи с шума от ромските махали и от заведения, дискотеки, сега се предлага това да се контролира от държавни инспектори.
© БГНЕС

Съгласно закона полицията може да действа самостоятелно, без да изчаква други държавни органи. Нивата на шума ще се мерят от районните здравни инспекции, но служителите на реда имат право да затварят заведения при силен шум. Имат право дори да изземат веществени доказателства.

Валери Симеонов: И пиесата става едно такова „няма Фигаро тук, Фигаро там“.

Разпоредбите на закона влизат в сила до няколко дни, след публикаването им в Държавен вестник. Така че те ще се прилагат и за започващия летен туристически сезон.