До 6 месеца всяка аптека в България ще трябва да разполага с четец и специален софтуер, с който да проверява лекарството, което продава на пациента. Изискването се въвежда като мярка за борба с фалшивите лекарства заради влизането в сила на Европейската директива за верификация на лекарствените продукти. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването.

Евродирективата за борба с фалшивите лекарства влиза в сила след броени дни - от 9 февруари. Промяната ще засегне най-вече малките аптеки, някои от които протестираха. Те обаче ще имат шестмесечен гратисен период, в който да инвестират в новата система.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Нищо страшно няма да се случи от 10-ти февруари тази година. Поради това, че могат да възникнат редица технически усложнения или проблеми, ние ще направим един плавен старт на въвеждането на системата за верификация, който ще бъде най-малко 6 месеца, през които няма да бъдат санкционирани аптеките за това, че не са въвели още тази система, т.е. няма да има никакво притеснение от тяхна страна.