НОВИНИ

От 9 февруари: Въвеждат нови правила в аптеките срещу фалшивите лекарства

До 6 месеца всяка аптека в България ще трябва да разполага с четец и специален софтуер, с който да проверява лекарството, което продава на пациента. Изискването се въвежда като мярка за борба с фалшивите лекарства заради влизането в сила на Европейската директива за верификация на лекарствените продукти. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:56, 05.02.2019
Чете се за: 00:23 мин.
У нас

Евродирективата за борба с фалшивите лекарства влиза в сила след броени дни - от 9 февруари. Промяната ще засегне най-вече малките аптеки, някои от които протестираха. Те обаче ще имат шестмесечен гратисен период, в който да инвестират в новата система.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Нищо страшно няма да се случи от 10-ти февруари тази година. Поради това, че могат да възникнат редица технически усложнения или проблеми, ние ще направим един плавен старт на въвеждането на системата за верификация, който ще бъде най-малко 6 месеца, през които няма да бъдат санкционирани аптеките за това, че не са въвели още тази система, т.е. няма да има никакво притеснение от тяхна страна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха змията беглец от магазин в Пловдив
Заловиха змията беглец от магазин в Пловдив
Зрелищна акция срещу италианската Камора в Испания
Зрелищна акция срещу италианската Камора в Испания