НОВИНИ

От АБВ поискаха широк дебат за общата ни история с Македония

АБВ поиска широк дебат за общобългарска позиция по въпроса за новото име на Македония, чрез който да се гарантира, че Скопие няма да си присвои част от общата ни история. Това стана ясно след среща на председателя на партията Румен Петков и президента в периода 2002-2012 г. и съпредседател на АБВ - Георги Първанов, с премиера Бойко Борисов.

Николай Минков
от Николай Минков
19:43, 04.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

От АБВ се опасяват, че Скопие ще пренапише в своя полза общата история и дадоха пример с честванията на Илинденско-Преображенското въстание, когато премиерът Заев забрави да спомене българското участие в него.

Георги Първанов - президент на Р България - 2002-2012 г.: Нашето мнение е, че Илинденското въстание по своя характер е българско.
;

От АБВ поискаха нов съвместен документ между София и Скопие, с който да се дефинира понятието "обща история",за да не се допусне грешен прочит на фактите и събитията.

Георги Първанов - президент на Р България - 2002-2012 г.: Защото, моята прогноза уви е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави такъв прочит - вреден за нас, българите, на тези събития.
;

АБВ са готови да подкрепят евроатлантическото бъдеще на Македония, но при определени условия.

Румен Петков: Това бъдеще не може да минава през през грабеж на историята Българи, през поругаване на историческите факти и през поругаване на ценности, които са съхранили българщината през годините.

От АБВ заявиха, че ще сезират и комисията по външна политика в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настояват за ясни правила за действие при тежки инциденти с много ранени
Настояват за ясни правила за действие при тежки инциденти с много ранени
Еманюел Макрон назначи двама нови министри
Еманюел Макрон назначи двама нови министри