НОВИНИ

От Агенцията по храните предприемат мерки срещу птичия грип в Ямболско

Седмица след регистрирането на две огнища на птичи грип в Ямболска област започна унищожаването на всички пернати животни и в личните стопанства. Две са засегнатите села - Чарда и Зимница, където екипи на Агенцията по безопасност на храните предприемат мерки за неразпространение на заболяването.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
11:39, 11.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Над 75 хиляди кокошки и патици са унищожени в двете промишлени стопанства в селата Зимница и Чарда, след като там беше установен вирусът на птичи грип. От личните стопанства в Чарда ветеринарните лекари са умъртвили над 800 кокошки, петли, гълъби и екзотични птици. Днес екипи на Агенцията за безопасност на храните са в село Зимница.

Милен Стамов, кмет на с. Зимница: Започваме от първата къща в с. Зимница, както ще видите тук има кокошки, гълъби. Личния състав е на лице, пълна организация, хората са на ниво. Никой не знае от къде е тръгнало огнището, дали от частните имоти или от фирмите, големите.

Семейството на баба Радка отглежда няколко кокошки за лично ползване, а съпругът ѝ от дете се занимава с развъждането на гълъби. Съжаляват най-много за тях.

Радка Иванова: Три ярки и един петел и около 30 гълъби. Толкова са. Съжаляваме, че така се случи, но така е. Какво ще правим през зимата. Така ще бъде щом така са решили. Тази зараза щом е дошла до нас трябва, няма да се противопоставяме на никой.

В цялата Ямболска област е забранено провеждането на пазари и изложби на птици, както и пренасянето им от едно населено място в друго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов определи интервюто с президента като търсене на институционален сблъсък
Цветанов определи интервюто с президента като търсене на институционален сблъсък
Ремонтът на бул. Дондуков затваря кръстовището с ул. Раковски
Ремонтът на бул. "Дондуков" затваря кръстовището с ул. "Раковски"