НОВИНИ

ОТ АРХИВА: "Подмененият език" - как се заражда македонската езикова норма

Припомняме ви един филм от 2012 г. от рубриката на БНТ "В кадър". "Подмененият език" разказва за това как за няколко месеца от един български говор по политически причини се направи езикова норма, която и до момента в Македония се нарича език. За езиковото деление и целенасочената сърбизация на югозападния български говор разказват от двете страни на границата езиковеди и политолози.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 13.12.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Сред героите на филма е и писателят Стоян Ристески от Охрид, който е успял да открие и запази стенографските записи от заседанието на "антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония" на 2 август 1944 г., на което редом с провъзгласяването на независима македонска държава, се провъзгласява и началото на "нов език" - македонския.

Целта на филма е да покаже как се развива този т.нар. език и защо се полагат толкова усилия да бъде разграничен от българския и да се превърне в странна смесица от сръбски думи и думи от латински произход. Във филма ще видим също бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, както и съпругата на Венко Марковски, участвал в първата езикова комисия през 1945 г. и проф. Иван Кочев, настоящ преподавател в Благоевградския университет.

Автор на филма е Весела Смилец, оператор - Добролюб Илиев, режисьор -Олег Ковачев, консултант - Костадин Филипов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пари за заплати в Художествената академия, ректорът подаде оставка
Няма пари за заплати в Художествената академия, ректорът подаде оставка
Фолксваген може и да не строи нов завод
"Фолксваген" може и да не строи нов завод