НОВИНИ

От Асоциацията на слепоглухите в Пловдив излизат на протест

Членовете на Асоциацията на слепоглухите в Пловдив заплашват с протест заради намерението на Общината да премести сдружението им в по-малка сграда. Хората със специални потребности са убедени че няма да могат да развиват социалните и рехабилитационни услуги, които са ползвали досега. От Общината обаче са категорични, че новите помещения ще са достатъчни за нуждите на сдружението.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:35, 18.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В продължение на 12 години сдружението на слепоглухите в Пловдив се помещава в самостоятелно крило на общинска детска ясла. Там на площ от 414 кв. м. Асоциацията развива разнообразната си дейност. Преди месец хората със специални потребности разбират, че трябва да се преместят в сграда три пъти по-малка от досегашната.

Димитър Парапанов, председател на Сдружение „Национална Асоциация на слепоглухите в България”
„Ние там не можем да осъществяваме най-голямата си и най-съществена социална дейност – националния център за рехабилитация на слепоглухи, няма да има клуб на слепоглухите.”

В рехабилитационния център работят трима специалисти, включително психолог, които обучават и подпомагат членовете на Асоциацията от цялата страна. На 23-ти ноември обаче всичко трябва да бъде принудително изнесено, защото сградата е включена в проект за реновиране.

Георги Титюков, зам.-кмет по социалната политика
„Там имаме предвидено да направим основен ремонт на ясла №17 и детски градини, които попадат там "Перуника" и "Снежанка" и двете сгради на училище "Любен Каравелов". Няма как да бъде спрян този огромен проект по оперативна програма "Региони в растеж”.

Хората от сдружението не вярват ремонтите в изброените шест учебни заведения да започнат преди лятото и затова настояват да останат в старата сграда поне до пролетта, когато очакват Областната управа да им предложи по-голям държавен имот. Те заплашиха да направят жива верига в деня на принудителното изнасяне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георг Георгиев: Да оставим държавата без бюджет е неразумно
Георг Георгиев: Да оставим държавата без бюджет е неразумно
Арести в Румъния за търговия с удостоверения за Революционери
Арести в Румъния за търговия с удостоверения за "Революционери"