Спанакът, примесен с татул, вече е изтеглен от големите търговски вериги. До момента четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подали сигнали за наличие на отровното растение в купения от тях спанак. От Агенцията по безопасност на храните обаче продължават да проверяват за партиди в по-малките магазини. Зеленчукът се отглежда край пловдивското село Златитрап, а производителят няма обяснение как плевелът е попаднал в опаковките.

Пловдив

Продан Стефанов е закупил спанака от този хранителен магазин в Бургас. Възрастният мъж се занимава със земеделие и затова бързо разпознал листата на опасното растение.

Продан Стефанов: Ами как татула е отровен, знам го. Пръскам с него доматите даже. Той става за пръскане. Те листата му малко приличат на тези на спанака.

От Агенцията по храните проверяват всеки сигнал на гражданите. Още при първото оплакване на 5-ти ноември е разпоредена проверка в търговската мрежа и в складовете на производителя.

д-р Камен Янков, директор на ОД на БАБХ-Пловдив: Общото количество, което и излязло от производителя към търговската мрежа е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие.
БАБХ-Пловдив: Спанакът,примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги

БАБХ-Пловдив: Спанакът,примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги

Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги. Това каза за БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност...

Инспектори и експерти по растителна защита са обходили полето със спанак край Златитрап и са установили, че засаденият продукт е чист. Производителят недоумява как опасният плевел е попаднал в опаковките.

Ивайло Малджански - зеленчукопроизводител: Така сме организирали процеса на сортиране и подготовка на пазара, че има още три точки на сортиране преди той да падне в пакета. Финално пакетираният пакет преди той да бъде етикетиран още веднъж се оглежда от двете страни от човека, който го етикетира.

Тепърва ще стане ясно каква ще е съдбата на неожънатия спанак. Производителят вече е получил административно наказание от БАБХ. Проверяван е периодично и няма други нарушения. Категоричен е, че контролът при брането и пакетирането на зеленчука ще бъде затегнат.

БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул

БАБХ изтегля от търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с татул

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили д...