НОВИНИ

От Брюксел: ЕС продължава да съществува и с 27 страни-членки

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза „не означава началото на края" на ЕС. Въпреки, че се надяват Великобритания да остане близък партньор на съюза, от Брюксел призоваха Лондон да приложи възможно най-скоро решението от референдума. На живо от белгийската столица, вижте прякото включване на Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:33, 24.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:48 мин.
По света

Посланието на европейските лидери е едно: Съюзът продължава да съществува и с 27 страни-членки. Призивът им към Великобритания е ускори процедурата по прекратяване на членството в ЕС. Целта е да се съкрати максимално срокът на нестабилност.

Сдържан, делови, с изключително концентрирано изявление с ясно послание. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер зададе тон на по-нататъшните отношения между Европейския съюз и Великобритания.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Тъжни сме от това решение на британците, но трябва да го уважаваме. Евросъюзът ще продължи с 27 членки, той е рамката за нашето бъдеще - заедно сме в географията, историята, културата. Заедно ще постигнем ръст, просперитет и сигурност. Искаме възможно най-скоро да ни уведомят официално за решението, колкото и болезнено да е това. Готови сме да започнем преговори за условията и сроковете за напускане на Съюза. В този процес на преговори Великобритания остава член с всички права и задължения. Продължава да действа европейското законодателство. Споразумението постигнато за реформи в ЕС по предложение на британския премиер няма да се прилага. Що се отнася до Кралството, надявам се да останат наш бъдещ партньор и споразумението, което ще подпишем с тях като трета страна трябва да отразява интересите и на двете страни.

Преди това изявление лидерите на трите европейски институции Комисия, Парламент и съвет се събраха на среща. Всички послания днес са категорични с фокус към стабилността и с уважение към решението на британския народ.

Мартин Щулц, председател на Европeйския парламент: Обединеното кралство реши. Това означава, че те избраха свой собствен път. Икономическата ситуация от тази сутрин показва, че този път ще бъде труден и за останалите членки на Европейския съюз. Ще има нужда от реформи - за безработицата, за социалните права и данъците. Великобритания реши да продължи напред, ние трябва заедно да се справим с тези тежки резултати и да анализираме какво трябва да се направи, за да вървим напред.

Европа иска бързи преговори по прекратяване на членството във Великобритания и очаква процедурата да бъде задействана възможно най-скоро. Успокоиха, че докато трае преговорният процес Обединеното кралство продължава да бъде член на Евросъюза и европейското законодателство продължава да е в сила и за британци.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Това е исторически момент, но не е момент за истерична реакции. Искам да уверя всички, че ние сме подготвени и за този негативен сценарий... През последните два дни разговарях с всички европейски лидери - премиери и президенти, ръководителите на европейските институции за възможността за Брекзит. Днес от името, на 27-те лидери мога да кажа, че сме решени да запазим нашето единство като 27. За всички нас Съюзът е рамката за нашето общо бъдеще. Искам да ви уверя също, че няма да има законов вакуум, докато Великбритания формалнмо напуска съюза. Европейските закони ще продължат да действат в и извън рамките на Великобритания, имам предвид като права и задължения.

Във вторник лидерите на европейските страни-членки се събират на среща на върха. В този ден е насрочена и извънредна среща на Европарламента.

Спирала от кризи - това е реалността за Европейския съюз сега - финансова, дългова, бежанска, липса на консенсус, възход на евроскептиците, опасност от процес на разширяване, да се премине към процес на свиване. Сега Европа навлиза в непозната зона, а първата задача на европейските лидери е да върнат стабилността.

Вижте още в прякото включване на Тоня Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър проведе среща по превенция на престъпността във Видин
Вътрешният министър проведе среща по превенция на престъпността във Видин
Обама заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС
Обама заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС