От БСП за пореден път изразиха недоволство, че общините на ГЕРБ получават повече пари от общините с кметове от БСП. Социалистите обмислят да напуснат Управителния съвет на сдружението на общините, ако тази тема не бъде обсъдена на предстоящото му общо събрание. Председателят на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов определи критиките като политически манипулации.

Четирима представители на местната власт от БСП заедно със заместник-председателя на партията Кирил Добрев изразиха позиция, че според тях кабинетът "Борисов" 3 раздава пари на общините без правила. Обявиха, че са провокирани от постановление от 19 декември, в което правителството дало поредните 146 млн. лева.

Кирил Добрев - зам.-председател на БСП: Ако критерий за начина на раздаване на парите са последните местни избори, все си мисля, че БСП бяха втора политическа сила. Начинът, по който бяха разпределени средствата са - 98 млн. за общини на ГЕРБ, 25 млн. лева в ДПС, 17 млн. лева в други общини и едва 4 млн. лева в общини, управлявани от БСП.

От ГЕРБ коментираха, че критиките на БСП нямат основание. Председателят на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов ги определи като политически манипулации.

Даниел Панов - председател на УС на НСОРБ (по телефона): Всеки един кмет, който е избран мажоритарно на местния вот, след избирането му, той е кмет на всички граждани. И в крайна сметка тези средства отиват до всички български граждани в тези общини, в които са раздадени. Така че не смятам, че това е средство, с което да манипулират националното сдружение и да вкарват политически отенък в Управителния съвет.

Даниел Панов не смята, че кметовете от БСП трябва да напускат Управителния съвет на сдружението на общините. Уточни, че то е неправителствена организация и разпределянето на средства от държавния бюджет не е въпрос, който трябва се обсъжда от сдружението.