НОВИНИ

От БСП представиха своя алтернативен Бюджет 2018

От БСП представиха своя алтернативен бюджет, в който залагат данъчна реформа. Предлагат промяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане на доходите. Смятат че корпоративния данък трябва да остане 10%,а данък дивидент да се вдигне от 5 на 10 на сто. Освен данъчните промени, от левицата настояват за нов модел на финансиране в областта на здравеопазването и образованието.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:45, 23.10.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Необлагаемият минимум да е в размер на минималната работна заплата, която от догодина да е 510 лева, е заложено в алтернативния бюджет. 10% ставка за доходи от 510 до 3300лв., предлагат от БСП.

За доходите до 10 000 лева данъкът да е 15 на сто и над този праг да се вдигне до 20%. Експертите на БСП са сметнали, че ако бъде въведена тази скала, около 2 млн. и 850 хиляди работещи ще плащат по-малко данък, отколкото досега.

От левицата смятат, че корпоративният данък трябва да остане 10%, толкова да стане и данък дивидент, който сега е 5 на сто.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Един работещ българин плаща 10% данък върху доходите си, а един бизнесмен не си изплаща заплата, а си я изписва през дивидент от фирмата и плаща 5% за същите доходи. Е, справедливо ли е това?

Моделът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени, настояват от БСП. Причините за проблемите в тази сфера виждат във факта, че болниците са търговски дружества. Предлагат те вече да се регистрират по закона за лечебните заведения.

Корнелия Нинова - председател на БСП: И колкото и милиарди да налеем, докато съществува този принцип, че първо се мисли за баланса, за печалбата, загубата или за парите по пътеките - няма да решим нито един проблем.

Социалистите приветстват отпускането на повече пари за образование и повишение на заплатите на учителите. Но смятат, че това е недостатъчно, настояват да отпадне модела - парите следват ученика.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Предлагаме отмяната на този модел. Да не мислим първо за това как парите ще ги вържем в бюджета на едно училище, а след това за качеството на образованието.

На очакваните обвинения, че тези мерки ще доведат до по-висок дефицит, социалистите увериха, че това няма да стане. Обявиха, че в алтернативния бюджет са заложили дефицит размер на 1,4 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационни табла по спирките в Дупница
Информационни табла по спирките в Дупница
Изучават китайски език за първа година в езиковата гимназия в Сливен
Изучават китайски език за първа година в езиковата гимназия в Сливен