В новините на БНТ2 миналата седмица Ви разказахме за проблем с тока в махала „Дяковска” на село Ощава. Местните жители се оплакаха, че заради ниско напрежение електроуредите им не работят. Поставихме въпроса пред ЧЕЗ. От Дружеството ни информираха, че през следващата година предвиждат реконструкция на електрическата мрежа в района, с което се очаква проблемът да бъде решен.

Ощава, Кресна

Живеещите в махала „Дяковска” на село Ощава в община Кресна се обърнаха към БНТ 2, за да се оплачат, че електрическите им крушки едва светят, а ползването на каквито и да е електроуреди е почти невъзможно.

Владимир Неделков: „То е телевизори, то е ...Не е само телевизори, то е хладилници - не може, то не може да работи нищо.”
Марио Златков: ”Аз имам четири телевизора изгорели както и почти всички комшии тука - това е положението.”
Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Кресна: „Този проблем освен в тази махала го има още в две-три махали в Ощава.”

Дни след излъчването на репортажа получихме отговор от ЧЕЗ. Според Дружеството причината за влошеното качество на предоставяната електрическа енергия в село Ощава е големият пожар, бушувал в този район през лятото. ЧЕЗ планира разходи за реконструкция на мрежата в инвестиционната си програма за 2018 г. За да се предостави качествена услуга на местните хора от Дружеството предвиждат осигуряване на резервно електрозахранване, се казва още в отговора. За таз цел обаче първо трябва да се изкупи съществуващата въздушна линия средно напрежение, която е чужда собственост. След изкупуването, което се очаква да приключи през април 2018 г., ще започне реконструкцията ѝ. Очаква се тя да завърши до края на следващата година.