Грипна епидемия от днес във Варненска, Пловдивска и Софийска област. С тях засегнатите райони на страната стават общо 12.

Над 590 училища са в грипна ваканция. От днес до края на седмицата се прекратяват учебните занятия в Пловдивско и Добричко. Засега детските ясли и градини там продължават да работят.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свиждането в лечебните заведения и плановите операции.

Специалистите съветват да бъдем особено внимателни по отношение на употребата на противогрипни лекарства. Според проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация комбинирането им с други медикаменти, използвани за контролиране на хронични болести, може да се окаже изключително опасно.

Проф. Момеков беше гост в сутрешния блок на БНТ1.

Не всяко вирусно заболяване е грип, задължително е да се консултираме с лекар.

Хубаво е да се придържаме към един продукт, за да не се стигне до предозиране. При някои от продуктите е възможно да се приеме по-голяма от дневна доза парацетамол, което да доведе до чернодробно увреждане, но това е при сериозно предозиране.

проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация: Ако говорим за средства, които симптоматично ни подобряват, там трябва да имаме предвид, че в някои от тях се съдържа деконгестант - нещо като капки за нос, които сме приели през устата, т.е. средства, свиващи съдовете, които отбъбват назалната лигавица. Те са абсолютно с добър, приемлив профил на безопасност в общата популация, но при хипертоник крият риск от взаимодействие с лекарства, да речем бетаблокер или други средства за лечение на хипертонията, което може да доведе до влошаване на състоянието. При някои от продуктите е възможно да се приеме по-висока от препоръчителната дневна доза парацетамол, при което има риск от чернодробно увреждане, но пак говорим за едно сравнително високо предозиране.