НОВИНИ

От днес България няма да допуска хора със забрана за влизане в Шенген

Двама граждани на трети страни не са допуснати в страната ни от 0 часа до момента. От днес в България не се допускат граждани от трети страни, които имат забрана за влизане в страните - членки от Шенген. Така страната ни вече работи ефективно по шенгенските критерии, известни като "ШИС 2". Българските служби за сигурност ще могат да въвеждат в шенгенската система национална забрана и така другите страни-членки ще трябва да ги изпълняват и да не допускат на своя територия хора,имащи забрана да влизат у нас.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:26, 01.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Още в първите минути след полунощ на влизане от Македония у нас е спрян гражданин с наложена забрана за влизане в Германия, но като страна от шенгенското пространство. До вчера обаче, такива хора са влизали без проблем в страната и в момента се намират на наша територия. Те ще бъдат извеждани постепенно.

гл. инсп. Калина Калчева, началник на бюро "СИРЕНЕ" - МВР: Ако бъдат установени на границата примерно на излизане към Македония, ако са македонски граждани, те просто ще бъдат пропускани да излязат и ще им бъде обяснено, че имат наложена такава забрана от съответната държава.
;

Мярката е явна и полицейските служители са длъжни да уведомят хората, за които е установена забрана. Изключения могат да се допуснат само за тези, които имат статут за пребиваване. Тогава ще се прави съвместна проверка и преценка заедно с държавата наложила забрана за влизане.

гл. инсп. Калина Калчева, началник на бюро "СИРЕНЕ" - МВР: Тя минава през бюрата "СИРЕНЕ", които обменят тази информация. Трябва да установим какви са основанията за въвеждане на сигнала, какви са основанията за разрешителното в България и ще се прецени кое от двете ще остане.

Всички държави-членки на Шенген вече ще трябва да изпълняват и забраните за влизане в Блгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на пътнически самолет в Мексико без жертви
Катастрофа на пътнически самолет в Мексико без жертви
Техеран постави условия на американския президент Тръмп за среща
Техеран постави условия на американския президент Тръмп за среща