НОВИНИ

От днес човечеството живее на "екологичен кредит"

От днес човечеството започва да живее на кредит, защото е изчерпало природните ресурси, които планетата е способна да възстанови за една година. Т.нар. ден на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година. Климатичните промени имат негативни последици и за икономиката. Според прогнозите на Световната банка, те може да увеличат бедността в България след 2050 година.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:45, 01.08.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Само преди 48 години Земята е успявала да възстанови толкова питейна вода, дървета и плодородни земи, колкото ние сме съсипвали за година. Тогава ресурсите стигали чак до 29 декември.Постепенно обаче тази дата се измествала все по-напред,и през 2018-та настъпва 5 месеца по-рано. И трябва да се прибегне до резервите на планетата.

В момента, за да бъдат задоволени нуждите на човечеството, ни трябват почти две планети като Земята. Според изследването, ако всички живеем като катарците, например, водата и храната ще ни стигнат до 9 февруари. А ако следваме примера на Виетнам ще изкараме чак до 21 декември. На американците пък ще им трябват 5 планети като Земята. А ако останалите придобият навиците на българите, ресурсите ще свършат на 13 юли. Еколозите предупреждават, че всичко зависи от ежедневните ни навици.

Меглена Антонова - представител на „Грийнпийс“: Дали да се качваме сами на колата сутрин или споделяме пътуването си, дали решаваме да изберем найлонова торбичка и сламка в напитката си или пък си носим собствена чаша или пък платнена торбичка, когато пазаруваме, дали си купуваме продукти, които са произведени в този сезон, в който ги купуваме, близо до нас

Затова от Global Footprint Network са разработили сайт с анкета, където всеки може да провери колко вреди на природата. Питат ни какво ядем, с какво пътуваме, къде живеем. Дават ни и съвети как да пазим и пестим даденото ни от природата.

Така сайтът показва кога биха се изчерпали ресурсите, ако всички живееха като нас.

Ако си направим труда да попълним този тест, със сигурност ще разберем с какво точно вредим и какво да променим в начина си на живот. Заслужава си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След летните ремонти: Обособяват нови бус ленти по още два столични булеварда
След летните ремонти: Обособяват нови бус ленти по още два столични булеварда
Откраднаха кралски бижута в Швеция
Откраднаха кралски бижута в Швеция