От днес влиза в сила забрана на всички строително-монтажни работи в курортните комплекси край Варна. Със заповед на кмета на общината Иван Портних, няма да се допускат тежка техника и камиони по крайбрежието. Изключение ще се прави само за неотложни аварийно-ремонтни дейности.

Забраната за извършването на всички видове строителни и монтажни работи важи за комплексите „Златни пясъци“, „Светите Константин и Елена“, „Чайка“, „Прибой“ и курортната зона „Манастирски рид“.

Иван Луканов - началник отдел „Строителен контрол“ в Община Варна
Не са много обектите тази година. Около десетина големи обекта са на „Златни пясъци“ и в курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“, така че общо взето строителството не е така мащабно, както предходни години.

Незавършените строежи трябва да бъдат оградени, обезопасени и почистени. Засегнатите тротоари и пътни настилки в резултат на строителството, трябва да бъдат възстановени. Зелените площи около строежите също трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци и да бъдат възстановени. В противен случай следват санкции.

Иван Луканов - началник отдел „Строителен контрол“ в Община Варна
За юридически лица и еднолични търговци от 10 до 50 хиляди лева. За физически лица от 1000 до 10 хиляди лева, така че е добре фирмите да спазват заповедта на кмета и да не извършват нарушения.

Заповедта, която влиза в сила от днес, важи до 1-ви октомври.