НОВИНИ

Нова услуга: Купуваме билет за метрото и градския транспорт през телефона

От днес софиянци могат да купят билет за метрото и градския транспорт през телефона си. На първо време - само дневна карта за всички линии от 4 лева и билетче за нощния транспорт от 2. Диана Тодорова разказва как да ползваме новото удобство.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:13, 12.07.2018
36304
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В браузъра на телефона въвеждаме sofia.mpass.bg и след като се регистрираме с имейл можем да купим билет за целия ден или за нощния транспорт. Плащането през телефона става или с дебитна или кредитна карта, или през мобилния оператор, който на края на месеца прибавя към сметката цената на закупените билети.

Към момента този вариант е възможен само за един от телекомите, а от следващия месец ще го предлагат всички. Обработването на покупката отнема 45 секунди. А полученият QR код представлява билета ни.

Христиан Петров, директор на Центъра за градска мобилност: С този QR код мога да си се возя в автобуси, тролейбуси и трамваи и при наличието на контрольор той го сканира и вижда, че превозният документ ми е валиден.

Той служи и за влизане в метрото през обозначените за това места.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Като се проследи този пилотен проект, ще има възможност за разширение за всички превозни документи и за работа с различните партньори.

Първите хиляда билета, купени през телефона, са безплатни. Иначе през миналата година са купени около 430 хиляди дневни карти от 4 лева. През седмицата между 230 и 320 души ползват всяка вечер нощният транспорт , а през уикенда нощем се возят между 700 и 1000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев коментира предстоящата си среща с Ердоган
Румен Радев коментира предстоящата си среща с Ердоган
Още няма следа от затворника, който избяга от пловдивската болница
Още няма следа от затворника, който избяга от пловдивската болница