От днес Пловдив официално поема домакинството като европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата 2019 г. Откриването е тази вечер, а специално за церемонията беше построена 30-метрова кула. Какво се планира за днес в града и как ще протече откриването - вижте повече подробности от прякото включване на Николай Райшинов.

Пловдив

Днес ще бъдат представени с богата програма всички читалища в Пловдив, както и родопската яка - с участието на представители на цялата Подбалканска област, обясни Гина Кафеджиян от фондация "Пловдив 2019" На сцената в "Капана", както и на всички останали локации - читалища, Стария град, централния площад, ще има богата музикална програма.

Още преди да е започнало официално, към събитието вече има световен журналистически интерес - в Пловдив пристигнаха представители на медии като CNN, New York Times, National Geographic. Мотото на събитието е "Ние сме всички цветове", а обединението в платформите на програмата цели да постигне сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране, разказват организаторите.

На сцената довечера ще се изявяват кукери, актьори, танцьори, а гостите ще чуят и космическия глас на голямата народна певица Валя Балканска. От 19 ч събитието ще се предава и на живо в ефира на БНТ1.

Кметът на Пловдив Иван Тотев: В предстартова треска сме за откриването довечера

Кметът на Пловдив Иван Тотев: В предстартова треска сме за откриването довечера

От днес Пловдив става европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата 2019 г. Откриването е тази вечер...

В Пловдив започнаха събитията по откриването на Европейска столица на културата

В Пловдив започнаха събитията по откриването на Европейска столица на културата

Проявите ще продължат три дни. Кулминацията е утре вечер.