НОВИНИ

От днес са в сила новите по-високи цени на газа и парното

Парното, топлата вода и природният газ от днес са с нови по-високи цени. Отоплението поскъпва с между 2 и 9 на сто, а газът с близо 14%. Ново увеличение на синьото гориво се очаква да има и от януари. Основна причина за увеличените цени е поскъпването на горивата на световните пазари, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:03, 01.10.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Минути след като от Комисията за енергийно и водно регулиране взеха решение за увеличение на цените, оттам обясниха, че не са имали друг избор. Задържането на цената на природния газ би означавало, че държавната Булгаргаз ще трупа загуби. Решение могат да бъдат само преговори с основния за България доставчик на синьо гориво, които вече са започнали.


Въпреки че най-голямо е увеличението на парното и топлата вода в Пловдив, най-скъп ще бъде отоплителният сезон във Велико Търново и София, където цените са най-високи.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Цените на топлинната енергия се повишават между 2 процента и 28 стотни за Виолия Енерджи, до 8,76% за ЕВН Пловдив. Цената на топлинната енергия за "Топлофикация - София" се повишава с 7,97.

Основната причина за промяната на цените на топлата вода и парното е промяната на цената на природния газ с близо 14 на сто.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Останалите ценообразуващи елементи, каквито са таксите за достъп, пренос, разрпределение и снабдяване, остават непроменени, всички потребители на природен газ, както битови, така и бизнес, ще заплащат повишена цена от не повече от 8%.

Иванов прогнозира, че ново увеличение на газа се задава и от януари. Ако то обаче е под 5 на сто, няма да се наложи поскъпване на парното по средата на отоплителния сезон. Отделно държавата планира да продължи преговорите си с Русия за поевтиняване на горивото оттам, както и продължава да търси алтернативни източници на доставка.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Реално през 2019 г. България ще може да се ползва от първата реално функционираща междусистемна връзка тази с Румъния и ще бъде създадена възможност за диверсификация на доставките.

След увеличението на цените от днес, общото поскъпване на парното и топлата вода в сравнение с миналия отоплителен сезон е с до 23%, за София - 16 на сто. Това на практика означава, че при топла зима подобна на миналогодишната сметките на потребителите ще нараснат най-малко със 100 лева на годишна база.


Днешното увеличение на отоплението е второ за тази година. С него цените са с до 23%, за София с - 16% по-високи в сравнение с миналия отоплителен сезон, което означава че при топла зима като миналата, поскъпването би струвало на хората най- малко сто лева на годишна база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите майки на деца с увреждания настояват за обещаната реформа
Протестиращите майки на деца с увреждания настояват за обещаната реформа
ДРУГИТЕ новини: Игра на тронове в ревю на Сена
ДРУГИТЕ новини: "Игра на тронове" в ревю на Сена