118 нови автобуса ще се движат от днес по 13 линии на градския транспорт на Пловдив. Договорът бе подписан от Общината и четири от транспортните фирми в града, обединени в консорциум. Инвестицията е за 13 милиона лева. Докато обаче всички автобуси не бъдат оборудвани с необходимата техника, няма да заработи ефективно транспортната система.

Пловдив

Специалистите от испанската фирма "Индра", на която бе възложено въвеждането на електронното таксуване по транспортния проект, пристигат в Пловдив, за да оборудват новите автобуси. Разходите по окабеляването и монтажа са за сметка на превозвачите.

Веселин Дошков - собственик на превозваческа фирма: "Минимум едно 5-6 месеца ще са необходими за подмяна."

Едва когато оборудването приключи табелите по спирките ще дават правилната и пълна информация за пристигащите коли, заявиха от Общината.

Златин Велев - заместник-кмет на община Пловдив: "Информационните табели в момента функционират правилно за автобусите, които са в мрежата. За съжаление половината от автобусите са извън системата."

Според договора превозвачите ще бъдат глобявани солено. Например, ако шофьорът на автобуса пропусне спирка или автобусът през зимата не е добре отоплен, а през лятото - добре охладен."

Пловдивчани посрещат новата инвестиция в транспорта с надежда, че услугата ще се подобри.

Здравка Петрова: "Живея на "Коматевско шосе". Цяла година бях без никакъв транспорт и това ме принуди да си купя кола. Но ако имам удобен транспорт, бих предпочела да се доверя на него."

От Общината увериха, че предстои да бъдат удължени разписанията на пет линии, които ще работят до полунощ. От септември ще започне издаването на електронни карти за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди. Цената на картите остава 16 лева, запазва се и цената от 1 лев за автобусен билет.