НОВИНИ

От днес влиза в сила системата за контрол на фалшиви лекарствата

От днес влиза в сила европейската система за разпознаване на фалшивите лекарства. Тя задължава аптеките преди да продадат дадено лекарство с рецепта, първо да го сканират и проверят дали е истинско. За целта аптеките трябва да купят специален четец и нов софтуер. Въпреки че от здравното министерство дадоха 6-месечен гратисен период, в който да не се налагат санкции, напрежението сред фармацевтите остава.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
08:34, 09.02.2019
Чете се за: 01:49 мин.
Още

Около 2000 аптеки в цялата страна вече са свързани с новата система, която ще следи дали лекарството, което купува пациентът е качествено, дали е произведено от легалния производител, обясняват фармацевтите. Новата система касае само лекарствени продукти, които се изписват по рецепта. Пациентите трябва да са спокойни, тъй като това няма да забави закупуването на лекарствата, каквито опасения се появиха през последните дни. Системата обаче раздели фармацевтичната гилдия на две. Една част от тях облякоха жълти жилетки в знак на протест срещу новото изискване, а други смятат, че това е изискване на Европейския съюз, което просто трябва да бъде изпълнено.

Верификацията на лекарствата е процес, който обхваща всички страни от Европейския съюз. В България фармацевтите са информирани за новата система още от 2011 г., а от 2016 г. има и европейски регламент, който трябва да се спази.

Димитрия Стайкова - заместник-председател на Български фармацевтичен съюз: Най-общо процесът на верификация е установяване на истинността на всяка една лекарствена опаковка. Засега това са само лекарствени продукти по лекарско предписание. Чрез съответното действие в аптеката се установява, че тази опаковка е била произведена от точния производител и тя е била произведена за България.

Около 300 лева струва специалният четец и надграждането на софтуера, които всяка аптека трябва да вложи. Изискванията ще струват и допълнителни средства всеки месец за поддръжка на системите.

За голяма част от аптеките в по-малките населени места инвестицията ще се окаже неефективна. Това още повече ще ограничи достъпа на хората до аптечната мрежа, категорични са аптекари от Шуменско.

Дебора Ирма Мартиньон - собственик на аптека в Нови пазар: Единият четец е до 500 лв. съм чувала оферти. Значи на 4 каси са 2 000 лева. Само за четци. Тепърва за нас има смяна на касовите апарати. Там цената е около 400-500 лв. на принтер. Значи до тука става 8000 на аптека с четири гишета.

Преди да се наложат новите изисквания трябва да се въведе електронното досие на пациента, смята още Мартиньон. Фармацевтите искат също новият контрол трябва да важи и за лекарствените складове на едро, откъдето аптеките купуват медикаментите.

Елена Шикерова, фармацевт: Складът на едро не верифицира, никакво доказателство няма тази аптека от кой склад е взела конкретната опаковка. С какъв документ идва в аптеката? С фактура, но там Кю Ар кода, който е верификационният, няма да бъде упоменат.

Търговците на едро също ще имат механизъм за верификация, категорични са от Българския фармацевтичен съюз.

Димитрия Стайкова - заместник-председател на Български фармацевтичен съюз: Те ще изпълняват това действие тогава, когато отпускат лекарствени продукти, ваксини по установената нормативна уредба в България на други лица, които не са аптеки, например на лекарски пунктове, които в някои отдалечени населени места, ваксини за определени кампании.

Фармацевтите са категорични, че внедряването на процеса на верификация на лекарствата ще отнеме поне 4 години. С него обаче пациентите ще бъдат по-спокойни, че купуват качествени лекарства, смятат още от собствениците на аптеки.

Пациентите трябва също да са спокойни, че след верификацията ще си запазят правото да си купуват лекарства на блистери. Фармацевтите обясниха, че когато се дава част от опаковката, проверката на кода на опаковката става в началото, не е необходимо и следващите части от нея да влизат в системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предприемат мерки срещу неправомерно издадени болнични листове
Предприемат мерки срещу неправомерно издадени болнични листове
„Епъл“ поема образованието на младежа, открил бъг в нейна програма
„Епъл“ поема образованието на младежа, открил бъг в нейна програма