НОВИНИ

От днес влизат в сила митата на ЕС върху редица американски стоки

От днес са в сила митата върху стомана и редица потребителски стоки, с които Европейският съюз отговаря на американското облагане на европейската стомана и алуминий. Целта е да бъдат компенсирани близо три милиарда евро щети от американските мита. Американският президент Тръмп тази вечер заплаши в Туитър с 20 процента мито всички коли, идващи от Евросъюза, ако европейските мерки не бъдат отменени.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:21, 22.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Европейските контрамерки са върху храни, тютюневи изделия и дрехи до гримове и мотоциклети, емблематични американски стоки и главно от щати, крепост на републиканците. Отговорът е премерен, а продуктите подбрани така, че да имат алтернативи, твърдят от Брюксел. Ако в новите доставки бърбънът е прекалено скъп, имаме и друго уиски, казва търговец от Франкфурт.

Юрген Хан, търговец: Просто ще предлагаме по-евтини продукти.
;

В дестилериите в САЩ, особено в по-малките, са обезпокоени.

Скот Харик, производител: В контакт сме с много европейци, те казват, продуктът ви и сега е доста скъп, а ще стане още по-недостъпен.

Като цяло засега сериозни поражения няма и от двете страни на океана, но пазарите чакат да видят ще има ли продължение от Вашингтон преди междинните избори за Конгрес през ноември.

;
Робърт Халвър, пазарен анализатор: Търговска война още няма, но може да се подготвя. Вълнуващото е да видим ще има ли отговор зъб за зъб от президента Тръмп.

Доналд Тръмп вече заръча разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност на САЩ. Евросъюзът пък търси нови партньори за свободна търговия като Нова Зеландия и Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция получи облекчение на дълговете си
Гърция получи облекчение на дълговете си
Ден до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция
Ден до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция