НОВИНИ

От днес започнаха Великденските пости

Ден след Сирни заговезни - започват Великденските пости. През следващите 7 седмици ревностните християни се лишават от продукти с животински произход и не пият алкохол. Изключение се прави единствено за бременните жени, малките деца, болни и възрастни хора. Духовниците отново отбелязват, че постите не са диета, а искрено покаяние и любов към ближния.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:54, 11.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. През този период, християните пречистват душата и тялото си, оставят товара на греховете си. Постът е и пътешествие, а крайната му цел е духовното възкресение.

Протойерей Ангел Ангелов: Не е важна толкова храната, защото в повечето случаи хората поглеждат към поста единствено като към някаква диета. Постът е възможност да излезеш от този свят и наистина да се докоснеш до страданието, което е изпитвал нашият Господ Иисус Христос.

А най-важното в поста се корени в един от заветите на Исус Христос - обичай ближния си.

Протойерей Ангел Ангелов: Когато се обръщаме с любов към ближния, към колегата, към съседа, към приятелите, мисля, че така най-добре ще усетим радостта от поста.

Смирение и въздържание от лоши мисли и думи също трябва да съпътстват християните по време на това духовно пътешествие. Защото постът е и време да погледнем към себе си, да преосмислим живота си и да потърсим нов път да бъдем по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три момичета от Карлово оцеляха след екстремна разходка
Три момичета от Карлово оцеляха след екстремна разходка
Премиерна прожекция на Снимка с Юки на София Филм Фест
Премиерна прожекция на "Снимка с Юки" на "София Филм Фест"