От началото на ноември в страната тече акция "Зима". Независимо от топлото време днес, от "Пътна полиция" проверяваха готовността на велосипедистите за предстоящите студени дни.

Какви са изискванията към тях на пътя и дали ги спазват - вижте повече в репортажа на Зоя Велинова.

Акция "Зима" е от три етапа. При първия се правят масови проверки на велосипедисти и каруци. След 15 ноември вниманието ще е насочено към пешеходците, а след това полицаите ще следят и за готовността на превозните средства за зимата.

Въпреки че за велосипедистите няма конкретни изисквания за грайфер на гумите, те трябва да имат задължителни светлоотразителни елементи, работещи фар и стоп, както и звънец.

Главен инспектор Илия Георгиев, "Пътна полиция" ГДНП: Използването на светлоотразителна жилетка е задължително в тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Препоръчваме използването на предпазни каски, както и това да са достатъчно концентрирани за случващото се около тях.

Днешната проверка в Студентски град в столицата показа обаче, че не всички колоездачи спазват тези изисквания. Затова имаше глобени, а на други, полицаите съставиха акт.

Валентин Илиев: Каска съм нямал, жилетка съм нямал... Аз смятам , че една кола като те блъсне с 50 км в час, каската колко ще те спаси, не знам. Сега ще ми пишат акт , защото не съм подписал фиша. Но аз ще го обжалвам.

Статистиката за велосипедистите е доста тревожна. От началото на годината 21 велосипедисти са загинали, 327 са били ранени, а на 1400 са съставени актове за извършени от тях нарушения.

Велосипедистите са най-уязвимите на пътя. Затова пътните полицаи и днес призоваха шофьорите да са толерантни и да ги пазят.