От 14:00 часа започва продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през 500 терминала за самотаксуване. Те ще бъдат разположени в търговски обекти по пътната мрежа, предимно в бензиностанциите.

Терминалите ще оперират на 8 езика. Плащанията ще се извършват чрез дебитни и кредитни карти, както и с карти за гориво. Цените остават същите. За леките автомобили годишната електронна винетка ще струва 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв..

За леките коли се въвежда и нова уикенд винетка на цена от 10 лева, която ще важи от петък на обяд до полунощ в неделя. Важно за водачите е да въвеждат коректно регистрационния номер на автомобилите си и да внимават при попълването на срока за валидност на електронната винетка и началната дата за нейното стартиране.


Антон Антонов, директор на "Национално тол управление" - АПИ: Трябва да отбележим, че днес започва закупуването, а не самото стартиране на електронната винетка - то ще бъде от 1 януари. Това е един от методите, по-който може да се закупи електронната винетка. Другите са през нашия уебсайт: bgtoll.bg, както и през мобилните апликации. На терминала са инсталирани 8 езика - английски, немски, руски и езиците на съседните държави. Важно е да се отбележи, че и агенция "Митници" - на "изход" ще има достъп до нашата система и, ако сме изпуснали някой в страната няма да могат да напуснат държавата без да са си заплатили пътната такса. Въвеждаме компесаторна такса - за леките автомобили тя ще бъде 70 лв., от 3 тона и половина до 12 тона - 125 лв. и за най-тежките автомобили 175 лв.
Колите без винетки няма да могат да напускат страната

Колите без винетки няма да могат да напускат страната

Забрана за напускане на страната за автомобили без винетки или без платени тол-такси. Това гласуваха депутатите с промени в Закона за движение по пъти...