НОВИНИ

От днес започват преговорите за Брекзит

В Брюксел започват преговорите за Брекзит. Почти една година след референдума, в който британците решиха да напуснат Европейския съюз, двете страни сядат на масата за преговорите, за да договорят всички параметри на раздялата и бъдещите отношения. Първите две теми в преговорите са правата на гражданите и финансовите условия при Брекзита.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:32, 19.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Точно в 12 часа българско време главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние и британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис ще си стиснат ръцете и ще започнат трудните преговорите за развода между Европейския съюз и Великобритания.

След изборите на Острова на 8 юни и неубедителното представяне на консервативната партия на Тереза Мей, в Брюксел се засилиха опасенията, че началото на преговорите ще се отложи. Лондон все пак спази сроковете, а вчера Дейвис опроверга и спекулациите, че Великобритания може и да се откаже да напуска Европейския съюз.

Двете страни имат по-малко от две години, за да уредят всички важни въпроси. Първо ще се договарят параметрите на раздялата и едва след това - бъдещите отношения. На 29 март 2019 година Великобритания трябва окончателно да е напуснала Евросъюза.

Екипите на Барние и Дейвис ще преговарят по теми, като първата е правата на гражданите. Веднага след това идват финансовите парламенти на Брекзита, които се очакват с огромен интерес. Според различни изчисления британците ще трябва да платят от 50 до 100 милиарда евро за напускането на съюза.

Какво ще стане, ако преговорите за Брекзит се провалят - засега никой и не смее да гадае.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден опит за ход на делото за атентата на летище Сарафово
Пореден опит за ход на делото за атентата на летище "Сарафово"
Повтаря се отново: Този път бус се вряза в пешеходци край джамия в Лондон
Повтаря се отново: Този път бус се вряза в пешеходци край джамия в Лондон