НОВИНИ

От догодина отпадат ограниченията за преносимостта на онлайн съдържание в ЕС

След отпадането на роуминга в Европейския съюз от 15 юни тази година, от догодина отпадат и ограниченията за преносимостта на онлайн съдържание в рамките на съюза. Това означава, че европейските потребители ще могат да ползват всички легално придобити апликации, приложения и онлайн абонаменти и когато са извън страната. Това е само един от проектите на Европейския съюз, свързан с цифровата икономика и общество, за които ще отговаря Мария Габриел, ако бъде одобрена за комисар от Европейския парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:44, 20.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество ще трябва да координира изпълнението на стратегията за единен цифров пазар в Европа. Това означава премахване на националните бариери на сделките, които се извършват онлайн. За потребители това би довело до по-ниски цени, по-голям избор и по-добро качество на стоките и услугите. Дигитализацията е икономиката на бъдещето.

Според евродепутата Петър Курумбашев тя е във всяка сфера на нашия живот.

Петър Курумбашев - евродепутат от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Представете си какво означава това за едно родопско село, когато падне сняг и автобусът пътува час и половина до училището и понякога не пътува. Всички ученици могат да си попълват домашните онлайн, учителите могат да ги проверяват.

Контретната форма на дигитализацията има много измерения. За едно от тях разказва Ева Майдел.

Ева Майдел - евродепутат от Групата на Европейската народна партия: Например, когато се опитваме да гледаме нещо онлайн, да свалим определена апликация онлайн, понякога има рестрикции, не можем да го направим това нещо. Благодарение на законодателство, което приехме и друго, което предстои да приемем, ще можем да пътуваме из цяла Европа с любимите си онлайн книги, музика, предавания извън страната, в която сме се сдобили с тях.

Въпреки че България има много добри IT специалисти, страната ни е на предпоследно място в ЕС по навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото. Това показва индексът за дигитална икономика и общество, който Еврокомисията всяка година изготвя. Естония е един от примерите за бърз напредък. Именно естонецът Андрус Ансип, който е заместник на Юнкер, ще координира работата на българския еврокомисар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия - първа спирка от задграничната обиколка на Доналд Тръмп
Саудитска Арабия - първа спирка от задграничната обиколка на Доналд Тръмп
Съдът остави в ареста убиеца от столичния квартал Витоша
Съдът остави в ареста убиеца от столичния квартал "Витоша"