НОВИНИ

От ДПС ще поискат специална комисия да проучи случващото се около партията

Турският посланик Сюлейман Гьокче днес до голяма степен е потвърдил информацията за забраната, при втори разговор със заместник-министъра на външните работи. Това съобщиха от Външно министерство. По-рано днес Валентин Порязов беше извикан в парламента по искане на ДПС. Той заяви, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по случая. До момента от турското посолство не са отговорили на запитването на "По света и у нас" за достоверността на информацията за забраната, въпреки че вчера по телефона се ангажираха с това. От ДПС ще поискат създаване на временна анкетна комисия за изслушване на представители на службите за случващото се през последните месеци около тяхната партия. Депутатите около Лютви Местан отричат той да има нещо общо със забраната.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
17:34, 12.02.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Само за няколко часа, българското външно министерство излезе с нови детайли около твърденията за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция. Сутринта в парламента зам.-министърът Валентин Порязов разказа думите на турския посланик от вчерашния разговор по темата.

Валентин Порязов - зам.-министър на външните работи: "Отговорът беше следният - никоя турска институция официална не е излизала с официално съобщение по тази тема. В този смисъл турският посланик не беше в състояние нито да потвърди, нито да отрече тази информация. Що се отнася до писанията в турските медии, той отказа да ги коментира. С други думи - няма официално решение, което да коментираме. Поради големия обществен интерес към темата аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище по този въпрос".

По-късно следобед от Външно министерство разпространиха съобщение до медиите, че в нов разговор посланик Гьокче до голяма степен е потвърдил информацията за забраната и е пояснил, че никоя турска институция в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по въпроса. Зам.-министър Порязов е отбелязал противоречията по темата. Той е посочил, че страната ни приема правото на Турция в съответствие с вътрешното ѝ законодателство да не предоставя информация за решения от такъв характер, но че приятелските отношения предполагат размяна на информация по въпроси от взаимен интерес.

;

От ДПС допуснаха, че след като няма официално потвърдена информация за забраната, може да става дума за медийни внушения. От партията не изключиха варианта Турция да оказва натиск върху движението, чрез разпространяване на такива твърдения в турските медии.

Мустафа Карадайъ - съпредседател на ПГ на ДПС: "Това е едно от предположенията, което се случва - да пуснем една информация, която никой не иска да я потвърждава - от което искаме да си направим извода, че или някой не иска - ако някой има такъв факт, или пък няма такъв факт, но пък пуска внушения, които да бъдат коментирани. Не искаме да коментираме нещо, което не сме го видяли като факт".

От ДПС призоваха турската страна да даде официален отговор за забраната. След като вчера депутатът Делян Пеевски определи себе си и Ахмед Доган като защитници на националните интереси и обвини Лютви Местан в антибългарска позиция, днес хората на Местан заявиха, че той не може да влияе върху друга държава. Според тях забраната не е свързана с антитурска позиция на Доган и Пеевски.

Хюсеин Хафъзов - депутат, нечленуващ в парламентарна група: "Възможно е партньорските служби да имат повече информация от тази, която ние притежаваме или ако някой в България притежава да прикрива. Ако наистина всички коментари в посока на това, че г-н Делян Пеевски е защитник на националната сигурност, ще призова тогава българската общественост, която наистина мисли по този начин, да започне подписка под някаква форма и да подкрепят Делян Пеевски за председател, директор или за шеф на ДАНС.

Хафъзов призова Бойко Борисов да разкрие цялата истина за разговорите си с турския премиер около трусовете в ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден сигнал за неточностите в списъците на синдиците за КТБ
Пореден сигнал за неточностите в списъците на синдиците за КТБ
Пететажна сграда се срути в центъра на Истанбул
Пететажна сграда се срути в центъра на Истанбул