НОВИНИ

От Държавните архиви: Българи праведници, спасявали евреи

Държавните архиви разкриват за първи път историите на неизвестните българи праведници. Званието „Праведник на света“ получават хора, рискували живота си, за да спасят евреи в ужаса на военните години. Гости на откриването на изложбата бяха вицепремиерът Красимир Каракачанов и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:38, 15.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

През март 43-та година театралната актриса Анна Дамянова и още една Анна - майката на Йосиф Сърчаджиев, се преобличат като слугини, за да предупредят евреите в Скопие, че предстоят арести. Анна Дамянова успява да укрие 4 семейства. Едва през 70-те години снаха ѝ научава за това.

Гинка Дамянова, снаха на Анна Дамянова: За пръв път чух случая, когато в Народния театър се постави пиесата „Дневникът на Ане Франк“. Всяко представление тя го изживяваше толкова трагично. Аз я питам - какво ти става, защо толкова... И тя ми разказа цялата история.
доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви": Ние сме се опитали да покажем приноса на съвсем обикновени хора - медицинска сестра, актриса, хлебар, домакиня - хора, които в онези страшни времена са направили нещо конкретно за спасяването на конкретен човек или семейство.
;
Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция „Архиви“: В проявата на човещина няма малки и големи. По-скоро бих казала, че има известни и дълбоко неизвестни или забравени.
Гинка Дамянова, снаха на Анна Дамянова: Водя младата рода, внуците. Да знаят, да разберат. Те не помнят, а беше много страшно, страшно!

Това личи от всяка история тук. Като тази на медицинската сестра Надежда Василева. След като вижда композициите с беломорски евреи на гарата в Лом, с лекарства, две кофи вода и черпак понася полицейските ритници - за да поднесе последна глътка вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в Общинския съвет в София заради новата пешеходна зона по бул. Витоша
Спорове в Общинския съвет в София заради новата пешеходна зона по бул. "Витоша"
Войната в Сирия - седем години по-късно
Войната в Сирия - седем години по-късно