Европейската народна партия обяви, че като първа политическа сила след евроизборите е в правото си да излъчи председател на Еврокомисията и твърдо стоят зад кандидатурата на Манфред Вебер. "Обнови Европа" е новото име на групата на либералите в Европейския парламент, която досега се наричаше АЛДЕ. Либералите станаха трета политическа сила в Европарламента след присъединяването към тях на френските евродепутати от партията на президента Макрон - "Република напред".

От Европейската народна партия смятат, че е логично като първа политическа сила в Европа да получат председателския пост в Европейската комисия. Кандидатът на ЕНП е позицията е Манфред Вебер. На заседание на ЕНП в испанския град Сан Себастиян председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, който е също е част от ЕНП заяви, че за партията му няма план „Б“ освен Вебер да стане негов наследник.

Хърватският премиер Андрей Пленкович, който преговаря от името на ЕНП с други евролидери също коментира, че единственият висок пост, който ЕНП ще приеме е председател на Еврокомисията.

Андрей Пленкович - премиер на Хърватия (ЕНП): Ако погледнете как стоят нещата на национално ниво ще видите, че е напълно естествено да се даде шанс на първата политическа сила да състави правителството. А Европейската комисия е правителството на Европейския съюз.

Консултациите за разпределянето на високите позиции в евроинституциите текат в пълна сила. Утре на среща по темата се имат и премиерите от Вишеградската четворка. Всички лидерите на Европейския съюз ще събират на 20 и 21 юни, за да вземат окончателното решение и да предложат следващия председател на Еврокомисията, който после трябва да бъде гласуван от Европейския парламент.

Европейските либерали в Европарламента си избраха ново име

Европейските либерали в Европарламента си избраха ново име

Европейските либерали в Европейския парламент си смениха името на "Обнови Европа" - перифраза на заглавието на предизборното обръщение на френския пре...